EKONOMIKA GOSPODINJE

Doma vsaj pol ceneje kot v piceriji

Objavljeno 05. februar 2016 18.30 | Posodobljeno 05. februar 2016 18.30 | Piše: Taša Oven

Verjetno je le malo tistih, ki nikoli niso poskusili pice. Od prvih klasičnih – paradižnik, sir, šunka, gobe in oliva – smo precej napredovali, saj lahko danes na pici tako rekoč dobimo vse, kar si zamislimo.

Pica bo zdrava, če bo iz tankega testa in obložena z zelenjavnimi dobrotami.

Svoje prve pice se še dobro spomnim. Na njo me je polno pričakovanj odpeljala sestra. Takrat nisem jedla niti gob niti paradižnika, zato sem jo naročila brez teh sestavin. Na krožnik sem dobila neko belo testo s šunko. Razočaranje je bilo veliko. Kar dolgo po tem eksperimentu zato nisem imela nikakršne želje, da bi pico ponovno poskusila. Z leti se mi je okus spremenil, in zdaj jem tako paradižnik kot tudi gobe in z velikim veseljem si občasno privoščim pico, pa tudi doma jo kdaj spečemo. Res, da je doma pečena v električni pečici, in ne v krušni peči, a kljub temu pice v gostilnah še kako preplačamo.

Mala in velika

Včasih so bile pice majhne, zdaj pa bi lahko rekli, da picerije kar tekmujejo med sabo, katera bo postregla večjo. Večinoma ponujajo veliko in malo pico. Razlika v ceni je okoli pol evra, kar seveda pomeni, da se skoraj avtomatsko odločimo za večjo, ki je običajno ne moremo pojesti. Zato velikokrat na krožniku ostane rob testa ali nam jo prijazni natakar zavije v folijo in jo odnesemo domov. V prestolnici se cena klasične velike pice giblje nekje od 7,5 do 8,3 evra. Če si omislimo še kakšen dodatek, pa nas bo to krepko udarilo po denarnici. Za jajce bomo namreč plačali vsaj evro, za hrenovko evro in pol, za dodatno rukolo bomo odšteli kar dva evra, razne omake, tržaška, tatarska, pa stanejo od evra do dveh. Če predpostavimo, da so tri velike pice za štiri osebe dovolj, bo tako kosilo štiričlansko družino stalo približno 24 evrov.

Dostava do vrat

Ko smo preprosto leni in nismo pri volji niti da bi kuhali niti da bi odšli iz toplega doma, lahko naročimo pico na dom. Malo moramo sicer malo počakati, vendar so se dostave tako modernizirale, da nam večinoma res pripeljejo še toplo. Praviloma je strošek dostave že nekako vključen v ceno, najdejo pa se tudi izjeme, ki jo obračunavajo v primeru, da je znesek naročila nižji od določenega, npr. 25 evrov. Za klasično pico bomo plačali okoli 8,5 evra, in če spet ocenimo, da so tri pice za štiri ljudi dovolj, nas bodo na dom dostavljene pice stale 25 evrov in pol.

Iz zamrzovalnika v pečico

Med nami najbrž ni veliko zagovornikov zamrznjene pripravljene hrane, a roko na srce, včasih še kako prav pride, da imamo v zamrzovalniku kakšno pico. Segrejemo pečico, zamrznjeno postavimo na rešetko, in še preden se dvakrat obrnemo, je pečena. Tudi izbira zamrznjenih pic je vse večja. Ker so običajno nekoliko manjše kot tiste v picerijah, vsak poje svojo. Za štiri klasične zamrznjene pice bomo plačali okoli 12 evrov.

Domača kuhinja

Priprave pice se lahko lotimo kar sami. Če smo mogoče pri pripravi testa prvič malo negotovi, bomo drugič ali tretjič ugotovili, da ni prav nič težko. Če uporabimo vse sestavine, ki jih potrebujemo za testo in nadev klasične pice, lahko ugotovimo, da nas bo za štiri osebe doma pripravljena stala približno 11 evrov. Dodatna prednost domače pice je seveda to, da jo lahko pripravimo popolnoma po svojem okusu. Pa da sploh ne omenjamo tega, da si za ceno enega jajca v gostilni, doma obogatimo pico z vsaj petimi. 

 

Deli s prijatelji