VELIKA NOČ

Dobrote za veliki praznik

Objavljeno 01. april 2015 16.30 | Posodobljeno 01. april 2015 16.30 | Piše: Klavdija Miko

Velikonočna miza naj bo polna in mamljiva.

Velika noč je velik praznik. Ob sveži spomladanski okrasitvi s pirhi se pod dobrotami šibi miza. Šunka, kuhana ali pečena, hren in potica so zapovedani. V pokušnjo vam ponujamo tri recepte iz knjige Kruh in dobrote iz kvašenega testa, ki jo je izdala kulinarična revija Dober tek. Več o slastnih in preizkušenih sezonskih receptih pa na www.dobertek.com

Šunka v testu

  • 1 kg šunke v mreži
  • 1 čebula
  • 6 klinčkov
  • 2 lovorova lista

    Za krušno testo
     
  • 17 dag ržene moke
  • 17 dag pšenične moke
  • 2,5 dcl vode
  • 2 žlici kisle smetane
  • 3 dag kvasa
  • ščepec soli
  • olje za pekač
  • nastrgan hren za posip

    krompirjeva solata za prilogo (po želji)

Čebulo olupimo. Šunko kuhamo približno eno uro v zadostni količini vode, ki smo ji dodali lovor, klinčke in čebulo. Ko se šunka ohladi, odstranimo mrežo.

Krušno testo pripravimo tako, da v četrt litra mlačne vode raztopimo kvas in ga z drugimi sestavinami zgnetemo v gladko testo; na toplem naj vzhaja do dvojne količine.

Pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija. Testo razvaljamo na pomokani delovni površini. Šunko položimo na sredino testa in lepo zavijemo. Testene robove odrežemo, jih ponovno zgnetemo in oblikujemo v štruco. V testo zavito šunko in štruco položimo na naoljen pekač in postavimo na toplo, kjer naj testo vzhaja približno 20 minut. Površino premažemo z mlačno vodo, nato pa pečemo v pečici 45 minut.

Pečeno šunko v testu položimo na desko, narežemo na primerno debele rezine in postrežemo z naribanim hrenom, po želji tudi s krompirjevo solato.

Zajčki za zajtrk

  • 500 g gladke pšenične moke
  • 50 g masla
  • jajce
  • žlica sladkorja
  • 2,5 dcl mlačnega mleka
  • malo soli
  • kocka svežega kvasa (40 g)
  • rumenjak za premaz
  • sezamova in bučna semena ter rozine za okras


Kvas zdrobimo in raztopimo v mlačnem mleku. Vse druge sestavine damo v posodo za gnetenje, dolijemo raztopljen kvas in s strojčkom zgnetemo (približno pet minut) v voljno testo. Vzhaja naj približno 15 minut v pečici, ki smo jo pet minut segrevali pri 50 stopinj Celzija, nato pa izklopili. Testo hitro pregnetemo in ponovno damo za 15 minut v pečico, da še enkrat vzhaja. Nato pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.

Testo razdelimo na deset enakih kosov. Iz petih kosov oblikujemo zajčje glave, iz preostalih pa po dve ušesi. Ušesa zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Spodnje konce ušes premažemo z vodo, nanje posadimo glave in rahlo pritisnemo. Zajčje glave naj toliko vzhajajo, da se vidno povečajo, nato jih premažemo z rumenjakom, ki smo ga stepli z vodo.

Zajčke pečemo približno 25 minut. Ko se pecivo ohladi, vtaknemo rozine za oči, gobčke pa nakažemo z bučnimi in sezamovimi semeni.

Pletenica s trojnim nadevom

Za testo

  • 50 dag gladke moke
  • 5 dag sladkorja v prahu
  • 15 dag masla, 4 jajca
  • ščepec soli
  • malo nastrgane limonove lupinice
  • 3,5 dag kvasa
  • mleko po potrebi

Za nadev

  • po 10 dag kandirane pomarančne in limonove lupine ter rozin
  • 15 dag marelične marmelade
  • 3 šilca ruma
  • jajce za premaz
  • marelična marmelada za premaz
  • sok ene limone
  • sladkor v prahu (po potrebi)

Moko in sladkor v prahu presejemo. Kvas raztopimo v malo mlačnega mleka in ga z mlačnim maslom, jajci, soljo in limonovo lupino dodamo k mešanici iz moke in sladkorja. Dolijemo potrebno količino mleka in vse sestavine zgnetemo v voljno testo; stepamo ga toliko časa, da se svilnato sveti in da se pojavijo mehurji. Testo naj pokrito na toplem vzhaja pol ure, nato ga razdelimo na tri dele, oblikujemo v kepe in pustimo vzhajati še pol ure.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Kandirano pomarančno in limonovo lupino ter rozine pomešamo – vsako posebej – s šilcem ruma in tretjino (5 dag) marmelade. Testene kepe ovalno razvaljamo. Na vsako testo vzdolžno porazdelimo po en nadev. Testo z nadevom zvijemo v tri tanke zvitke in jih spletemo v pletenico. Položimo jo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, ter pustimo vzhajati. Vzhajano premažemo s stepenim jajcem in pečemo v prej ogreti pečici dobro uro.

Ko se pletenica ohladi, jo tanko premažemo z vročo marmelado. Limonov sok in sladkor v prahu zmešamo v gosto kašasto maso in nad vročo vodno kopeljo segrejemo do želene gostote. Velikonočno pletenico enakomerno premažemo s pripravljeno glazuro.

Deli s prijatelji