Prijateljica slikarka Huiqin Wang je odločno povedala: v devetih od desetih kitajskih restavracijah po Sloveniji postrežejo s kuhinjo zhengjiang, pa še ta je prilagojena slovenskemu okusu. Značilnost prave kitajske kuhinje je povezanost barve, vonja, okusa, pomena in oblike ali izbira materialov, nožev, štirih vidikov toplote in okusa. Ali pa izbiramo po tipih kuhinj: lu ali šandung, sečuan, su ali šanghaj in yue ali guandang.
In smo šli, po njeni zaslugi, jest pravo kitajsko hrano: v Šiško, v Dobrote vzhoda, kjer nas je na vratih sprejela Li Hui Chen, iz kuhinje pa je prišel še glavni kuhar, njen mož Xue Jun Chen. V vzhodnih dobrotah prisegajo na šandunško kuhinjo, rojeno pod Pekingom, ki se je izoblikovala že med dinastijama Ming in Čing.
Juhe prinesejo po glavnih jedeh
Kitajci jedo drugače od nas: na mizo prinesejo večje pladnje, za vsaj štiri ali osem ljudi, pa si potem gostje jemljejo z vsakega pladnja. Nam so sicer najprej prinesli kitajsko juho s paradižniki in rakci v tipičnem stilu lu; nasmejana gostiteljica pa je pristavila, da sicer v njihovi kuhinji juho prinesejo po glavnih jedeh! Zraven so nam natočili čaj iz jasminovih cvetov z ginsengom in jagodami goji.
Potem so prišli kitajski žlikrofi, polnjeni s kitajskim zeljem in svinjskim mesom, tofujem in bučkami ter s kitajskimi rezanci iz zelenega fižola, žlikrofe pa so postregli s pekočo sojino omako.
Potem je prišla samostanska pojedina: beluši, kitajsko zelje, bambus in lesne gobe, vse skupaj praženo z dodatkom kitajskega piva.
Nekatere jedi je treba naročiti že dan prej
Naslednji krožnik: rakci, ocvrti s sečuanskim poprom (Gospa Li Hui je ob rakcih pripomnila, da jih je treba, tako kot raco, naročiti en dan prej! In še ena zanimivost: vse kitajske restavracije so odprte vse dni v tednu.)
Eden od vrhuncev pojedine je bil kislo-sladki brancin z omako iz paradižnikov, bučk in koruze. (V originalni kuhinji lu seveda ni brancina, ampak riba iz Rumene reke, vedno pa pripravijo po dve, kar je kitajska simbolika za bogastvo.)
Raca za glavno jed
In potem glavna jed: hrustljavo zapečena raca z osmimi – tudi osem je srečna številka – sestavinami: kikirikijem, govedino, piščancem, škampi, kitajskim zeljem, lesnimi gobami, korenčkom in bambusom. Po čaju smo ob naslednjih jedeh pili najbolj znano kitajsko pivo tsingtao, ki ga delajo po nemški tehnologiji in ima 4,7 odstotka alc.
In čisto na koncu, ob bambusovem žganju s 45 odstotki alkohola, še posladek, ki so ga pripravili iz črnega riža, rdečega in zelenega fižola, graha, koruze in rozin.
Dobro je vedeti
Restavracija Dobrote vzhoda
Chef Xue Jun Chen
Celovška 69 a
1000 Ljubljana
tel.: 00386(0)1 514 3069
urnik: vse dni v tednu od 11. do 23. ure
sedeži: 50 in 30 na terasi
degustacijski meni: ne, izbor z jedilnika à la carte stane 75 evrov za štiri ljudi, raca in ribe so kosilo izrazito podražile
vinska klet: štiri hišna vina: refošk, merlot, cviček in chardonnay, sicer pa še kitajsko pivo, sladko slivovo vino, bambusovo žganje
kreditne kartice: visa, mastercard