SRCE

Dober tek z vlakninami

Objavljeno 17. julij 2012 17.40 | Posodobljeno 17. julij 2012 17.42 | Piše: Klavdija Miko

Odlična živila proti holesterolu so siromašna s soljo, sladkorjem in nasičenimi maščobami ter bogata z vlakninami.

Vsebujejo jih grah, fižol, leča, jagodičje vseh vrst, vse vrste zelja in ohrovta, koleraba, korenje, paprika, rdeča pesa, por, čebula, stročji fižol, špinača, blitva, krompir, kaše in žita.

Krompirjev zvitek s špinačo

  • 0,5 kg špinače
  • 0,5 kg krompirja
  • žlička moke
  • 1 dl mleka
  • čebula
  • jajce
  • 2 žlici olja
  • sol
     
  • Špinačo očistimo in operemo ter narežemo na rezance. Čebulo narežemo na lističe.
  • V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo, dodamo špinačo in pražimo naprej. Vmešamo moko in mleko. Zmehčano špinačo odstavimo in solimo.
  • Skuhan krompir spasiramo, dodamo jajce in naredimo maso za testo. Na pomokani deski ga razvaljamo in premažemo s špinačo.
  • Testo zvijemo v zavitek in damo v pekač. Zavitek premažemo s surovim maslom in spečemo, dokler zlato ne zarumeni.

Rižota s škampi

  • 0,5 kg malih škampov
  • 400 g riža
  • olivno olje
  • lovorov list
  • čebula
  • sesekljan peteršilj
  • 1 dl belega vina
  • sol
     
  • Škampe poparimo s kropom. Odstranimo glave in izluščimo repe.
  • V ponvi na olivnem olju zarumenimo čebulo, dodamo repe škampov, lovorov list, peteršilj in hitro popražimo. Prilijemo vino in zavremo, da izpari.
  • Ko dodamo riž, jed zalijemo z juho. Kuhamo 20 minut.

Jagodna sladica

  • 150 ml smetane
  • 200 g navadnega jogurta
  • 500 g jagod
  • 5 žlic sladkorja v prahu
  • Stepeno smetano in jogurt narahlo vmešamo in maso za pol ure postavimo v hladilnik.
  • Polovico jagod zmešamo v mešalniku. Druge narežemo na rezine. Jagodni pire narahlo vmešamo v smetanovo in jogurtovo zmes.
  • Kremo vlijemo v kozarce in okrasimo z narezanimi jagodami.
Deli s prijatelji