Vsebujejo jih grah, fižol, leča, jagodičje vseh vrst, vse vrste zelja in ohrovta, koleraba, korenje, paprika, rdeča pesa, por, čebula, stročji fižol, špinača, blitva, krompir, kaše in žita.
Krompirjev zvitek s špinačo
- 0,5 kg špinače
- 0,5 kg krompirja
- žlička moke
- 1 dl mleka
- čebula
- jajce
- 2 žlici olja
- sol
- Špinačo očistimo in operemo ter narežemo na rezance. Čebulo narežemo na lističe.
- V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo, dodamo špinačo in pražimo naprej. Vmešamo moko in mleko. Zmehčano špinačo odstavimo in solimo.
- Skuhan krompir spasiramo, dodamo jajce in naredimo maso za testo. Na pomokani deski ga razvaljamo in premažemo s špinačo.
- Testo zvijemo v zavitek in damo v pekač. Zavitek premažemo s surovim maslom in spečemo, dokler zlato ne zarumeni.
Rižota s škampi
- 0,5 kg malih škampov
- 400 g riža
- olivno olje
- lovorov list
- čebula
- sesekljan peteršilj
- 1 dl belega vina
- sol
- Škampe poparimo s kropom. Odstranimo glave in izluščimo repe.
- V ponvi na olivnem olju zarumenimo čebulo, dodamo repe škampov, lovorov list, peteršilj in hitro popražimo. Prilijemo vino in zavremo, da izpari.
- Ko dodamo riž, jed zalijemo z juho. Kuhamo 20 minut.
Jagodna sladica
- 150 ml smetane
- 200 g navadnega jogurta
- 500 g jagod
- 5 žlic sladkorja v prahu
- Stepeno smetano in jogurt narahlo vmešamo in maso za pol ure postavimo v hladilnik.
- Polovico jagod zmešamo v mešalniku. Druge narežemo na rezine. Jagodni pire narahlo vmešamo v smetanovo in jogurtovo zmes.
- Kremo vlijemo v kozarce in okrasimo z narezanimi jagodami.