POCENI IN HRANILNO

Do dna, do zdravja!

Objavljeno 31. januar 2014 08.00 | Posodobljeno 31. januar 2014 08.00 | Piše: Katja Cah

Pri zadnjem obroku dneva popijmo kozarec mlačne zelenjavne vode, ki je ostala od kuhanja.

Včasih nam slabo počutje pomagata odgnati že ena sama skodelica brezalkoholnega napitka in skromen prigrizek.

Seveda ne pozivamo k samouničevalnim dejanjem, kot sta popivanje in druženje s čustvenimi vampirji. Včasih nam slabo počutje pomagata odgnati že ena sama skodelica brezalkoholnega napitka in skromen prigrizek.

S pomočjo pravkar izdanega priročnika Kislinsko-bazično ravnotežje avtorice Eve-Marie Kraske, dr. med., (založba Mladinska knjiga, 2014), smo zbrali nekaj idej za kakovostne napitke in prigrizke, s katerimi si v življenje prikličemo več zdravja, energije in veselja. Priprava večine nas ne stane veliko. Nekatere nevede, kako koristni so za nas, celo zlivamo oziroma mečemo stran.

Prezrela banana

Se nam preveč zrela, že malo počrnela banana v košari za sadje ne zdi nič kaj mikavna in jo nameravamo zabrisati v koš za organske odpadke? Nikar, raje jo pretlačimo in ji dodajmo pol žlice limonovega soka ter pravega čebeljega medu. Z okusnim namazom obogatimo polnozrnati kruh.

Ostanek od juhe

Pri zadnjem obroku dneva popijmo kozarec mlačne zelenjavne vode, ki je ostala od kuhanja. Vsebuje namreč izjemno pomembna hranila iz zelenjave.

Motovilec z orehi

  • 100 g motovilca
  • 3 ali 4 orehi
  • majhna čebula
  • 2 žlički jabolčnega kisa
  • sol
  • poper
  • 2 žlički hladno stisnjenega orehovega olja

Solato očistimo, operemo in odcedimo. Razkosamo orehova jedrca. Čebulo olupimo in sesekljamo na kockice. Kis in začimbe dobro premešamo, da se sol raztopi. Dodamo olje. Solato zmešamo s čebulo in prelivom ter posujemo z orehi.

Čežana iz pomaranče in grenivke

  • pomaranča
  • rdeča grenivka
  • 1/2 rumene grenivke
  • 15 g jedilnega škroba
  • 15 g medu
  • 2 žlici stepene smetane

Polovico pomaranče in rdeče grenivke ter četrtino rumene grenivke olupimo skupaj z belo skorjo. Z nožem zarežemo med krhlji in jih ločimo. Sok prestrežemo v posodo. Iz preostalih delov pomaranče in grenivke iztisnemo sok in ga razredčimo z vodo. Naredimo 125 ml soka. Nekaj ga pogrejemo z medom in mu primešamo jedilni škrob. Kuhamo na majhnem ognju in mešamo, dokler se sok ne zbistri. Dodamo krhlje in ohladimo. Postrežemo s stepeno smetano.

Deli s prijatelji