RECEPTA

Dežela sanj in gostij pošasti

Objavljeno 27. februar 2012 13.00 | Posodobljeno 27. februar 2012 13.00 | Piše: Veljko Barbieri

Obe gostiji ali gastronomski fantaziji, v katerih imajo osrednjo vlogo triumfalni voz, sprevod in igra, se začneta in končata v deželi sanj.

V veseli dobi renesanse so v Benetkah natisnili tudi Polofilovo bitko s pojavami iz sanj ali Hypnerotomachia Poliphili, fantazijsko delo, v katerem glavni junak išče svojo ljubljeno Polijo v deželi renesančnih sanj.

Eden najpomembnejših odlomkov iz dela Francesca Colonne je prizor veličastne gostije, ki jo je priredila kraljica te pravljične dežele in na kateri so se vsi pred vsako od specialitet preoblekli, povrhu pa so zamenjali prte in oprave slug. Vsak hod se je začel z velikim vozom s pijačo in predjedmi. Sprednja stran je bila oblike ladijskega premca, zadnja triumfalne kočije na dveh kolesih. Glasba je spremljala ta sanjski banket, dišave in okusi različnih jedi, postreženih v neverjetnih oblikah, pa so budili apetit in čustva.

V odlomku iz svojega zajetnega romanesknega poliptiha je Francois Rabelais v istem obdobju opisal slavnega Pantagruela, sina velikana Gargantue in Nizkokljunke, ki v deželi Gaster Trebuhov spremlja žrtvovalno procesijo različnih pošastnih jedi in živil, ki še niso postale jedi, sprevod pa je vodil spomenik strašnega Mandukija, silnega požeruha, kakršni so vsi Rabelaisevi junaki. Njemu v čast so se vsi lotili goltanja preizkušenih, a strašljivih jedi.

Obe gostiji ali obe gastronomski fantaziji, v katerih imajo osrednjo vlogo triumfalni voz, sprevod in igra, se začneta in končata v deželi sanj. A obe sta se odvijali, česar se pisca nista zavedala, že za poslikanimi draperijami manirističnih dvoran, čeprav sta se brbončicam in duši razkrili šele potem, ko je nekdo uporabil bujno domišljijo in odgrnil težek renesančni zastor. Kajti prave alegorije tistega časa so že čakale za debelim platnom, zaprašenim zaradi nestrpnosti.

  • Morska žaba na žaru


Očiščeni žabi (grdobini), težki približno 1 kg, ki ste ji odstranili kožo, dobro nasolite in napoprajte usta ter trebušno votlino, v katero zatlačite še nekaj oljk in 3 stroke česna. Pecite jo na žaru z obeh strani, vmes jo nenehno mažite z oljčnim oljem. Ne pozabite na izjemno močan ogenj, kajti meso grdobine je polno morja! Ko je riba pečena, jo pokapajte z oljčnim oljem in postrezite takoj. (Star ribiški recept)

  • Kruhki s škampi in lososom


Šestim okroglim žemljicam odrežite vrh in jih izdolbite. Osušite jih v pečici pri blagi temperaturi. Zmešajte 1 dl smetane, 10 dag majoneze, 4 dag sesekljanih kaper in 15 dag očiščenih škampovih repkov. Notranjost žemljic dobro premažite s skupno 20 dag stopljenega mehkega sira in jih napolnite z nadevom ter vse na hitro zapecite. Postrezite na posteljici iz lososovega fileja. (Fantazijski recept po beneški predlogi)

Deli s prijatelji