NEKAJ SLADKEGA

Datljeva torta s pekani

Objavljeno 07. november 2013 20.00 | Posodobljeno 07. november 2013 20.00 | Piše: Beba Splichal

Pekani niso orehi niti oreščki.

Foto: Hana Splichal

Pripravimo, preden začnemo: tortni model premera 18 cm.

Sestavine


  • 300 g moke
  • 170 g sladkorja muscovado
  • pol žličke mletega cimeta
  • žlička pecilnega praška iz vinskega kamna
  • 80 g masla
  • 2 žlici čokoladnega likerja
  • 130 g datljev
  • 40 g pekanov

Kako se lotimo?

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. V večji skledi zmešamo moko, sladkor, cimet in pecilni prašek.

2. V kozici na nizkem ognju stopimo maslo. Vlijemo ga v skledo z moko. Dodamo 150 ml tople vode in čokoladni liker. Dobro premešamo, da dobimo enakomerno maso.

3. Datlje drobno narežemo in dodamo masi. Dno tortnega modela obložimo s peki papirjem, robove pa namažemo z maslom. Maso nadevamo v model in po vrhu poravnamo.

4. Pekane grobo narežemo in razporedimo po testu. Torto pečemo 50 minut.

* Pekan izvira iz rodu severnoameriških dreves hikori (Carya). Pekani pravzaprav niso orehi niti oreščki. Semena obdaja tanka, gladka lupina. Ne spadajo v isto skupino kot naši orehi, čeprav so jim po obliki jedrc zelo podobni in jih zato marsikdo napačno uvrsti. So dober vir beljakovin in nenasičenih maščobnih kislin. 

image

                                                     Foto: Hana Splichal

 

Deli s prijatelji