Po vrsti let dela v gostinstvu in slaščičarstvu se Blejec Damjan Lekše počasi odpravlja na samostojno podjetniško pot. »Nameravam voditi različne delavnice, se ukvarjati s svetovanjem, izobraževanjem hotelskih delavcev in podobnim,« načrte za prihodnost razkrije kuhar tega tedna. Pred tedni je v Biotehniškem centru Naklo vodil delavnico, na kateri je pripravil kup bolj zdravih in hitro pripravljenih sladic – eno, Damjanovo najljubšo, predstavljamo na tej strani.
Za 12 kosov
Biskvit:
6 jajc
90 g rjavega sladkorja
40 g naribane temne čokolade
100 g ajdove moke
Jogurtov nadev:
500 g malin
(lahko zamrznjenih)
2 lončka navadnega jogurta
5 dl sladke smetane
sladilo po okusu (javorjev sirup, med, trsni sladkor...)
20 g želatine v prahu
(ali 10 lističev želatine)
0,5 dl vode
Malinov žele:
3 dl malinovega soka
(ki je ostal pri pripravi jogurtovega nadeva)
6 g želatine v prahu
(ali 3 lističi želatine)
sladilo (javorjev sirup, med, trsni sladkor...)
Najprej pripravimo biskvit, in sicer ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo sneg, in še preden je čvrst, dodamo sladkor. Stepamo, da dobi sijaj in se delajo vršički.
V drugi posodi mešamo rumenjake in naribano čokolado. Nato vmešamo polovico moke, preostanek moke pa zelo pazljivo vmešamo v sneg in nato pazljivo zamešamo oboje skupaj.
Maso nadevamo v pekač, obložen s papirjem za peko. Poravnamo, da je enakomerno razporejena.
Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, približno 20 minut.
Zdaj pripravimo jogurtov nadev. Zamrznjene maline pokuhamo z 2 dl vode. Maline odcedimo, sok pa prihranimo za pripravo želeja.
Želatinine lističe vmešamo v vodo in pustimo, da nabreknejo. V še mlačne maline zamešamo raztopljeno želatino. Malce pokuhamo in pazimo, da ne zavre. Stepemo sladko smetano.
Malinam dodamo jogurt in narahlo primešamo stepeno smetano. Sladimo po okusu.
Z jogurtovim nadevom prelijemo biskvit. Površino poravnamo in pekač postavimo v hladilnik.
Pripravimo še zgornjo plast sladice. V malinov sok, ki je ostal od priprave srednje plasti sladice, vmešamo nabreknjeno in raztopljeno želatino. Sladimo.
Žele polijemo po površini strjenega jogurtovega nadeva. Sladico ohladimo. Sommelierka Mira Šemić k strjenki na ajdovem biskvitu priporoča penino rose, demi-sec (polsuha).