POCENI KOSILO

Cvetačna juha, piščančja nabodala na ješprenjčkovi rižoti in jajčni biskvit z gozdnimi sadeži na vaniljevi kremi

Objavljeno 30. julij 2015 18.00 | Posodobljeno 30. julij 2015 18.00 | Piše: Janko Mavec
Ključne besede: poceni kosilo

Tina Doneski z veseljem kuha in pomaga pri pripravi obrokov, svoje znanje pa si želi še izpopolniti.

Foto: Janko Mavec

Tina Doneski je bila prek zavoda sprejeta v program za spodbudo in po končanem programu prejela naziv kuharske pomočnice. Z veseljem kuha in pomaga pri pripravi obrokov, kuharski poklic ji je v veliko zadovoljstvo in svoje znanje bi rada še izpopolnjevala. V veliko oporo in pomoč ji je bila šefinja Tita, ki je vodja programa in si želi, da bi se čim več mladih, ki so brez izobrazbe, vključevalo v tovrstne programe, kamor po novem vključujejo tudi mlade invalidne osebe. Tina je kuhala v restavraciji Gostilna dela na Poljanski 7 v Ljubljani.

Cvetačna juha

Čebulo nasekljamo in jo v vroči ponvi zarumenimo. Dodamo naribano korenje in nasekljan peteršilj. Oprano cvetačo narežemo na cvetove. Vse skupaj stresemo v kozico in zalijemo z vodo ali zelenjavnim fondom, ki mu dodamo še narezan krompir. Kuhamo približno 40 minut. Nato juho začinimo in pretlačimo, lahko pa zelenjavo pustimo v kosih. Jed obogatimo z oljčnim oljem ali sladko smetano.

Piščančja nabodala na ješprenjčkovi rižoti s popečeno zelenjavo z žara

Ješprenj preberemo in damo kuhat v slan krop. Kuhamo toliko časa, da je še rahlo trd. Zelenjavo, ki smo jo narezali na poljubne kose, popečemo na oljčnem olju. Med pečenjem dodamo sesekljan peteršilj in strt česen. Začinimo in odstavimo z ognja. Piščančje meso narežemo na kocke in začinimo. Nabadamo na lesena nabodala, med vsak kos vstavimo košček bučke in paprike. Ponovimo, dokler ni palčka polna. Nabodala z obeh strani popečemo na vroči ponvi. V drugo ponev položimo prej pečeno zelenjavo in dodamo kuhan ješprenj. Dobro premešamo in še malo pokuhamo. Po želji ješprenjčkovo rižoto prelijemo z oljčnim oljem in potresemo z naribanim staranim sirom. Postrežemo k nabodalu.

Jajčni biskvit z gozdnimi sadeži na vaniljevi kremi

Biskvit: Cela jajca stepemo z ročnim električnim mešalnikom. Vmes dodamo sladkor in vaniljev sladkor. Ko je masa dobro stepena, vanjo z leseno kuhalnico vmešamo presejano moko in pecilni prašek. Biskvitno maso zlijemo v namaščen pekač in jo posujemo s svežimi gozdnimi sadeži. Pečico segrejemo na 175 stopinj in biskvit pečemo približno 25 minut.

Krema: Jajce in sladkor stepemo. Polovico mleka zavremo, drugo polovico pa skupaj s škrobom primešamo k jajcu s sladkorjem. Maso zlijemo v vrelo mleko in kremo dobro premešamo. Kuhamo v vodni kopeli in pazimo, da se ne zažge. Ohladimo in postrežemo k biskvitu.

Cvetačna juha

100 g korenja (naberemo doma)

50 g čebule 0,05 €

20 g peteršilja

400 g cvetače (naberemo doma)

100 g krompirja 0,05 €

0,5 dl oljčnega olja 0,30 €

sol, poper

0,5 l vode (po želji zelenjavni fond)

0,5 dl smetane 1,20 €



Skupaj: 1,60 €

Piščančja nabodala 
na ješprenjčkovi rižoti 
s popečeno zelenjavo z žara

120 g ješprenja 0,12 €

400 g piščančjega fileja 2,50 €

2 papriki (naberemo doma)

2 bučki (naberemo doma)

200 g jajčevca 0,40 €

1 dl olja 0,10 €

sol, poper

1 strok česna 0,25 €

20 g peteršilja

8 lesenih nabodal



Skupaj: 3,37 €

Jajčni biskvit z gozdnimi sadeži 
na vaniljevi kremi

Biskvit:

3 jajca 0,42 €

150 g moke 0,09 €

150 g sladkorja 0,14 €

pol vrečke vaniljevega sladkorja 0,09 €

pol vrečke pecilnega praška 0,09 €

120 g svežih gozdnih sadežev 0,72 €

20 g masla 0,14 €

Krema:

1 jajce 0,14 €

2 žlici škroba 0,20 €

2 žlici sladkorja 0,12 €

3 dl mleka 0,24 €

Skupaj: 2,39 € 

Deli s prijatelji