Čuk se je širil organsko,« je k mizi prisedel lastnik David Nikolič, nekdanji košarkar – o tem pričajo tudi uokvirjeni dresi odličnih košarkarjev po stenah, zato je tudi pogovor hitro zavil (tudi) v košarkarske vode –, ko smo drobili pogačo, nekakšno fokačo, iz testa kot za pico, samo z oljčnim oljem in rožmarinom. Seveda, najprej je bila, pravzaprav je še vedno, tudi picerija, potem se je organsko širila še na gostilno, v kateri kuhajo tako, kot se je v teh krajih od nekdaj kuhalo, recimo za nedeljska kosila: domače sestavine, sezonske in sveže.
Začeli smo s kar klasičnim govejim karpačem na rukoli; čez meso je bil nastrgan 16 mesecev star parmezan, meso so posolili s črno soljo. Pri Čuku imajo štiri hišna vina, dve koprski (vinar je Silvano Ratoša) in dve vipavski (Branko Furlan). K surovi govedini je natakar priporočil kozarec Furlanovega modrega pinota letnik 2008. Da so sezonski in lokalni, so hiteli dokazovat kar z juho: v čemaževi je bila vmešana smetana, dodali pa so še sir feta in ocvrte kruhove kocke.
Še ena domača stvar, po kateri gosti radi posegajo, so bili domači štruklji. Postregli so s špinačnim in skutnim, na krožnik pa so dali še nekaj kapelj oljčne in artičokine omake. Zraven smo poskusili Furlanov sauvignon letnik 2006.
Glavna jed je prišla iz krušne peči
Saj, če imajo peč zaradi peke pic, bi bil greh, če je ne bi izkoristili še za kaj drugega. V krušni peči so pripravili gratinirane svinjske medaljone s panceto, z nasitnimi doma pripravljenimi njoki in jurčki. In še eno Furlanovo vino: pinela letnik 2010. Po izdatni večerji smo se posladkali z vaniljevo šarloto, za slovo pa smo spili še kozarec sladkega vina zelen letnik 2007 iz Vipavske doline.
Dobro je vedeti
- Gostilna Čuk
- David Nikolič
- Pot k Pivki 4 (športni park), 6230 Postojna
- tel.: 00386(0)5 72 01 300
- e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
- urnik: ob delavnikih od 11. do 23. ure, ob sobotah in nedeljah od 12. do 23. ure
- sedeži: 120 in 50 na terasi
- degustacijski meni: po dogovoru, opisani 25 evrov, brez vina
- vinska klet: štiri hišna vina (tudi na kozarec) in 10 buteljk.
- kreditne kartice: vse