Najprej so prihajali iz radovednosti. Kaj je ustvaril arhitekt? Potem je bil Boštjan Trstenjak s svojim Cubom na Šmartinski v Ljubljani v modi. Potem se je razvedelo za božanske sladice (in dve knjigi, Cubo slaščice in Cubo doma). Zdaj je preteklo že veliko vode, a Cubo je še zmeraj (ali: že spet?) v modi. Glavni kuhar Borut Pugelj je po angleški izkušnji še boljši, konja, ki zmaguje, pa niso zamenjali. Torej: mediteranska kuhinja, na moderen način in s podpisom Boruta Puglja in Boštjana Trstenjaka.
Po ogledu angleške visoke kuhinje začenjamo na otoški način: z angleškim rostbifom na mariniranem korenju s česnovo strjenko in hrenom z avokadom. Naslednji krožnik je bil vsekakor moj favorit tokratnega degustacijskega menija. Doma narejen, rahel raviol je kuhar obogatil z lisičkami, na krožniku pa je cvrčal kamen iz lave, na njem pa je bila ličnica divjega prašiča, mehka kot maslo!
Nadaljevali smo v divjačinskem slogu, saj je bil na naslednjem krožniku jelenov file z javorjevim sirupom in portom, za prilogo pa pire z jurčki, popečen krompirček in brstični ohrovt. Pri naslednji jedi je bila odlično pečena zarebrnica štajerskega odojčka s hrustljavo kožico, položena na pire iz krompirja in fižola, ki je bil zabeljen z nežno odojkovo omako.
In s čim so se izkazali pri preverjeno odličnih sladicah? Tokrat so ponudili vaniljev sladoled in karamelizirane fige v marsali (marsala je desertno vino iz istoimenskega sicilskega mesta v provinci Trapani).
In kakšna vina priporoča hišni sommelier k izbranim jedem? H govedini z mariniranem korenjem modri pinot letnik 2009 Brica Marjana Simčiča. K domačim raviolom iz ličnic divjega prašiča renski rizling istega letnika iz kleti družine Kupljen sredi Jeruzalemsko-Svetinjskih goric. K jelenovi zarebrnici s portom in z jurčkovim pirejem cuvée letnik 2005 Jeana Michela Morela z domačije Morel Kabaj v Šlovrencu v Goriških brdih. K pečenemu mlademu prašičku belo carolino (zvrst chardonnayja, rebule in pikolita) letnik 2009 družine Jakončič iz Kozane, k figam in sladoledu pa chardonnay, suhi jagodni izbor 2005, Belokranjca Otmarja Šturma.
Dobro je vedeti: Restavracija Cubo
- Boštjan Trstenjak
- chef Borut Pugelj
- Šmartinska 55, 1000 Ljubljana
- Tel.: 00386(0)1 521 15 15
- E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
- urnik: od ponedeljka do sobote od 12. do 22. ure, ob nedeljah in praznikih zaprto
- sedeži: 140
- degustacijski meni
- cena: po dogovoru, od 30 evrov naprej brez vina
- vinska klet: 350 etiket
- kreditne kartice: vse