OKUSI

Cubo, Ljubljana

Objavljeno 11. november 2012 14.00 | Posodobljeno 11. november 2012 14.00 | Piše: Jože Splichal

Jesenski degustacijski meni v ljubljanski restavraciji Cubo na Šmartinski cesti je bil ubran pretežno na divjačino, med prilogami pa so kraljevale gobe, ki jih je bilo prav tiste dni v slovenskih gozdovih v izobilju.

Foto: Dean Dubokovič

Najprej so prihajali iz radovednosti. Kaj je ustvaril arhitekt? Potem je bil Boštjan Trstenjak s svojim Cubom na Šmartinski v Ljubljani v modi. Potem se je razvedelo za božanske sladice (in dve knjigi, Cubo slaščice in Cubo doma). Zdaj je preteklo že veliko vode, a Cubo je še zmeraj (ali: že spet?) v modi. Glavni kuhar Borut Pugelj je po angleški izkušnji še boljši, konja, ki zmaguje, pa niso zamenjali. Torej: mediteranska kuhinja, na moderen način in s podpisom Boruta Puglja in Boštjana Trstenjaka.

Po ogledu angleške visoke kuhinje začenjamo na otoški način: z angleškim rostbifom na mariniranem korenju s česnovo strjenko in hrenom z avokadom. Naslednji krožnik je bil vsekakor moj favorit tokratnega degustacijskega menija. Doma narejen, rahel raviol je kuhar obogatil z lisičkami, na krožniku pa je cvrčal kamen iz lave, na njem pa je bila ličnica divjega prašiča, mehka kot maslo!

Nadaljevali smo v divjačinskem slogu, saj je bil na naslednjem krožniku jelenov file z javorjevim sirupom in portom, za prilogo pa pire z jurčki, popečen krompirček in brstični ohrovt. Pri naslednji jedi je bila odlično pečena zarebrnica štajerskega odojčka s hrustljavo kožico, položena na pire iz krompirja in fižola, ki je bil zabeljen z nežno odojkovo omako.

In s čim so se izkazali pri preverjeno odličnih sladicah? Tokrat so ponudili vaniljev sladoled in karamelizirane fige v marsali (marsala je desertno vino iz istoimenskega sicilskega mesta v provinci Trapani).

In kakšna vina priporoča hišni sommelier k izbranim jedem? H govedini z mariniranem korenjem modri pinot letnik 2009 Brica Marjana Simčiča. K domačim raviolom iz ličnic divjega prašiča renski rizling istega letnika iz kleti družine Kupljen sredi Jeruzalemsko-Svetinjskih goric. K jelenovi zarebrnici s portom in z jurčkovim pirejem cuvée letnik 2005 Jeana Michela Morela z domačije Morel Kabaj v Šlovrencu v Goriških brdih. K pečenemu mlademu prašičku belo carolino (zvrst chardonnayja, rebule in pikolita) letnik 2009 družine Jakončič iz Kozane, k figam in sladoledu pa chardonnay, suhi jagodni izbor 2005, Belokranjca Otmarja Šturma.

Dobro je vedeti: Restavracija Cubo

  • Boštjan Trstenjak
  • chef Borut Pugelj
  • Šmartinska 55, 1000 Ljubljana
  • Tel.: 00386(0)1 521 15 15
  • E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: od ponedeljka do sobote od 12. do 22. ure, ob nedeljah in praznikih zaprto
  • sedeži: 140
  • degustacijski meni
  • cena: po dogovoru, od 30 evrov naprej brez vina
  • vinska klet: 350 etiket
  • kreditne kartice: vse
Deli s prijatelji