OKUS TEDNA

Črnko: traminec 2011

Objavljeno 30. november 2012 20.30 | Posodobljeno 30. november 2012 20.30 | Piše: Jože Splichal

K polsladkemu tramincu iz družinske kmetije Črnko so v gostilni Pr‘ Kopač na Brezovici pri Ljubljani ponudili kostanjevo torto.

K polsladkemu tramincu letnik 2011 s kmetije Črnko na Jareninskem Vrhu so v gostilni Pr‘ Kopač na Brezovici postregli s kostanjevo torto. Foto: Dean Dubokovič

Kmetija Črnko je na Jareninskem Vrhu; na njej zdaj delata dve generaciji; v mlajši sta Silvo in njegova žena Alenka oba agronoma. Družina obdeluje šest hektarjev vinogradov, ki ležijo na Jareninskem Vrhu in Slatineku. Med zadnjimi vini, ki so jih začeli polniti v buteljke, je tudi traminec.

image
Družinska kmetija Črnko je doma z Jareninskega Vrha. Polsladek traminec letnik 2011 iz njihove kleti ima 12,5 odstotka alkohola.

Polsladki traminec letnik 2011 ima 12,5 odstotka alkohola, 18,5 grama na liter nepovretega sladkorja in 4,3 grama na liter skupnih kislin. Gre za tipičen traminec z izrazito muškatno aromo in z bogatim vonjem po citrusih; pravzaprav z vsemi odlikami vina, ki ga v Alzaciji imenujejo dišeči traminec. Sicer pa je, kot je znano, traminec dobil ime po vasi Trameno v Gornjem Poadižju v Italiji. V Sloveniji ga največ gojijo v radgonsko-kapelskem okolišu, kjer tudi doseže najboljšo kakovost.

V gostilni Pr' Kopač na Brezovici, kjer gospodarita Miha in Mojca Pleško, so k tramincu iz kleti Črnko postregli s svojo tradicionalno sladico – kostanjevo torto, ki jo naredijo iz dveh plasti kostanjeve kreme (čisti pire in krema s smetano) ter čokoladno kremo, torto pa glazirajo s čokoladno glazuro in za piko na i nanjo postavijo še glaziran kostanj. 

Deli s prijatelji