Kmetija Črnko je na Jareninskem Vrhu; na njej zdaj delata dve generaciji; v mlajši sta Silvo in njegova žena Alenka oba agronoma. Družina obdeluje šest hektarjev vinogradov, ki ležijo na Jareninskem Vrhu in Slatineku. Med zadnjimi vini, ki so jih začeli polniti v buteljke, je tudi traminec.
Družinska kmetija Črnko je doma z Jareninskega Vrha. Polsladek traminec letnik 2011 iz njihove kleti ima 12,5 odstotka alkohola. |
Polsladki traminec letnik 2011 ima 12,5 odstotka alkohola, 18,5 grama na liter nepovretega sladkorja in 4,3 grama na liter skupnih kislin. Gre za tipičen traminec z izrazito muškatno aromo in z bogatim vonjem po citrusih; pravzaprav z vsemi odlikami vina, ki ga v Alzaciji imenujejo dišeči traminec. Sicer pa je, kot je znano, traminec dobil ime po vasi Trameno v Gornjem Poadižju v Italiji. V Sloveniji ga največ gojijo v radgonsko-kapelskem okolišu, kjer tudi doseže najboljšo kakovost.
V gostilni Pr' Kopač na Brezovici, kjer gospodarita Miha in Mojca Pleško, so k tramincu iz kleti Črnko postregli s svojo tradicionalno sladico kostanjevo torto, ki jo naredijo iz dveh plasti kostanjeve kreme (čisti pire in krema s smetano) ter čokoladno kremo, torto pa glazirajo s čokoladno glazuro in za piko na i nanjo postavijo še glaziran kostanj.