NEKAJ SLADKEGA

Čokoladne magdalenice brez glutena

Objavljeno 07. julij 2015 15.45 | Posodobljeno 07. julij 2015 15.45 | Piše: Beba Splichal

Gluten je rastlinska beljakovina, ki je v zrnju pšenice, rži in ječmena ter delno tudi ovsa.

Huda intoleranca na gluten se imenuje celiakija in je kronična bolezen, pri kateri nastanejo okvare tankega črevesja. Veliko ljudi pa samo slabo prenaša gluten, a se to ne razvije v celiakijo. V takem primeru se izogibamo žitaricam, ki vsebujejo to beljakovino, in jih nadomeščamo z drugimi živili, na primer rižem, amarantom, prosom, kvinojo, ajdo in koruzo. V bolje založenih trgovinah prodajajo tudi mešanico brezglutenske moke, kar pa je bolj izhod v sili, saj po navadi vsebuje polno emulgatorjev, konzervansov in drugih dodatkov. Doma si lahko sami pripravimo brezglutensko moko iz mešanice riževe ali prosene ter tapiokine moke in koruznega škroba. 

Pripravimo, preden začnemo:

  • metlico, silikonske modelčke za magdalenice.

Sestavine

  • 125 ml sojinega 
vaniljevega mleka
  • žlička jabolčnega kisa
  • 3 žlice sladkorja
  • 50 g fino mletih mandljev
  • 50 g koruzne moke
  • žlica temnega kakava v prahu
  • pol žličke pecilnega praška
  • 60 ml stopljene kokosove maščobe 

Kako se lotimo?

1. Najprej zmešamo sojino mleko in jabolčni kis in pustimo stati 10 minut, da se mleko rahlo sesiri – videli bomo, da se je struktura spremenila, na površini pa bodo drobni mehurčki. Sladkor v kavnem mlinčku zmeljemo v prah.

2. Pečico segrejemo na 180 stopinj. V večji skledi dobro zmešamo mlete mandlje, koruzno moko, sladkor, kakav in pecilni prašek. Pazimo, da kakav ne ostane v grudicah.

3. Prilijemo kislo mleko in kokosovo maščobo ter z metlico hitro premešamo. Ne mešamo preveč, saj bodo drugače pečene magdalenice gumijaste.

4. Maso nadevamo v pripravljene modelčke. Lahko sega do roba, saj med peko ne narastejo veliko. Pečemo jih 18 minut. Počakamo, da se malo ohladijo, nato pa jih še tople stresemo iz modelčkov. Po želji jih posujemo s sladkorjem v prahu. Odlične so ob skodelici kave, po Proustovo pa jih pomakamo v čaj.

 

Deli s prijatelji