GURMANSKO

Čili, ki peče kot hudič

Objavljeno 25. marec 2012 19.30 | Posodobljeno 25. marec 2012 19.30 | Piše: J. S.

Tomaž Pipp iz Sv. Duha pri Škofji Loki se strastno posveča čiliju in še bolj kajpak znamenitim omakam.

Tomaž Pipp s svojimi pekočimi omakami. Foto: Igor Mali

Slovenci, ki so znani predvsem kot ekstremni športniki, se uveljavijo na vseh področjih, česar se le lotijo. Na Goriškem se je navdušenec vrgel v pridelavo žafrana, tiste drage rožice, po kateri je nastal rek – drag kot žafran. Tomaž Pipp iz Sv. Duha pri Škofji Loki je ostal v kulinaričnih vodah, kamor spada žafran, a je zajadral v čisto drugo smer, med čilije. Zadnjič je z omakami iz čilija na primer navdušil izbrano družbo gostilničarjev, vinarjev in gurmanov v leseni koči znanega vinarja Acija Urbajsa na Rifniku.

Še opozorilo: niti voda niti pivo, ubijajoče pekoč občutek po čiliju lahko pogasi le mleko!

Od nekdaj obožuje pekoče čilije

Tam je tudi povedal svojo zgodbo: »Pekoče čilije sem od nekdaj oboževal. In potem sem jih začel gojiti in delati omake. Najprej sem jih s svojim čilijem cmaril zase in za prijatelje. Ampak, kako naj človek ve, kako dobro dela, če se ne primerja z drugimi. Torej sem v ZDA, kjer vsako leto poteka največje tekmovanje, na katerem komisija ocenjuje in nagrajuje omake, izdelane iz pekočih čilijev, poslal svoje in z njimi sodeloval v treh različnih kategorijah; sladkih, pekočih in ekstremno pekočih omakah.« Sledil je šok, ki je zapekel kot njegovi čiliji: prav v vsaki je odnesel prvo nagrado!

Kakšna je njegova skrivnost?

Zgodovina gre takole: ko je svoje pekoče čilije preizkušal z jedmi, ki jih je kuhal sam, se je kmalu odločil, da se mora primerjati; zato je vneto preizkušal omake znanih in manj znanih svetovnih proizvajalcev in jih tako preizkusil vsaj 100. Tiste, ki so mu bile všeč, je podrobno razstavil in pregledal, katere sestavine vsebujejo. Ker je kajpak razmerje zelo pomembno, je bila pot dolga, preden je prišel do svojih končnih receptov, ki so se tako izkazali v Ameriki.

In skrivnost Pippovih čilijev? »Danes imam šest različnih omak, ki pa niso vse tako zelo pekoče, za gurmane se najdejo tudi slajše s kančkom okusa po rozinah, cimetu in mangu ali z značilnim okusom po izbrani vrsti čilija, ki kot dodatek oplemenitijo jedi. Moje imajo naravne konzervanse, kot so sok limete, kis in sol. Uporabljam le sveže čilije, nič ekstraktov ali drugih nadomestkov.«


Najboljša salsa na svetu
(nagrajeni recept Tomaža Pippa, izbor mednarodnega združenja za čili)

Za 1,5 l potrebujete:

450 g paradižnikove omake

8 paradižnikov, narezanih na kose

6 šalotk, narezanih

1 čebulo, narezano

1 strok česna, strt

3 rdeče pekoče feferone, sesekljane

8 feferonov serrano, sesekljanih

1 avokado, narezan

1 čajno žličko mlete kumine

1 čajno žličko ali več kajenske paprike

1 jedilno žlico limetovega soka

Sestavine stresite v skledo in premešajte. Pustite stati 30 minut, nato uporabite kot hladno omako.

(Vse o Tomažu Pippu, njegovih omakah in čiliju, semenih čilija in idejah za darila ... dobite na www.kupicili.si).





 

Deli s prijatelji