Kaj ponuditi za zajtrk, malico ali večerjo? Pogosta izbira je kruh, obložen ali namazan z nečim. Trgovine so dobro založene z delikatesami vseh vrst, od mesnin do sirov in najrazličnejših namazov. To je tudi najenostavneje, kupiti pripravljeno jed, na primer pašteto v konzervi ali sojin namaz z zelenjavo, ki bo vedno pri roki. Samo hladilnik odpremo in si postrežemo. Zatakne pa se, ko želimo kaj več, ko želimo domač, naraven okus brez industrijskih dodatkov.
Pri nas se je namreč kar nekako uveljavilo pravilo, da je dobra hrana draga in da so tisti z manj denarja pač obsojeni na manjvredno. Upam si trditi, da to ne drži povsem, saj lahko z nekaj iznajdljivosti osnovna živila kupimo dokaj poceni. Res pa je, da zahteva priprava zdrave hrane nekaj napora, malo volje in precej domišljije.
Čičerika gre s česnom ali čebulo. Foto: Shutterstock |
Pobrskajmo po shrambi
Zelo okusne, hranljive in zdrave namaze lahko pripravimo sami iz stročnic. Vzamemo katero koli stročnico, za začetek izberimo tisto, ki jo tudi sicer najraje jemo, naj si bo fižol, grah, leča, soja, bob ali čičerika. Postopek je povsod podoben. Suho zrnje stročnic namočimo v vodi in pustimo stati čez noč. Naslednji dan skuhamo in ohladimo.
Po okusu dodajamo začimbe, zelišča in zelenjavo, na primer čebulo, česen, papriko ali paradižnik. K okusu stročnic se lepo podajo posušen paradižnik v olju, olive, sezam, peteršilj, limonov sok ... Vse skupaj zmeljemo v mešalniku ali s paličnim mešalnikom, dokler ne dobimo primerno mazave zmesi. Po potrebi dolivamo vodo, v kateri smo stročnice kuhali, ali olje, najbolje oljčno.
Uporabimo lahko surovo, kuhano ali dušeno zelenjavo, lahko celo zelenjavno omako, ki nam je ostala od kosila. Čebulo in česen imamo vselej na voljo. Tako bomo vedno znova presenetili z novim okusom.
Namaze iz stročnic ponudimo kot samostojno malico s kruhom, lahko pa tudi k narezku oziroma večji pojedini.
Kuhane stročnice lahko zamrznemo
Namaz iz stročnic bo v hladilniku ohranil svežino nekaj dni in ga ne moremo pripraviti vnaprej v večjih količinah. Zato kuhane stročnice raje zamrznemo, v zrnju ali sesekljane, spravljene v manjših posodicah. V tem primeru pripravimo gosto zmes sesekljanih stročnic, saj se bo pri odmrzovanju nekoliko razredčile. Odmrznjeno maso pripravimo kot svežo.
Humus – namaz iz čičerike
Vse sestavine sesekljamo v mešalniku ali s paličnim mešalnikom, dokler ne dobimo goste, lepo mazave zmesi. Po potrebi dodajamo vodo, v kateri se je kuhala čičerika, in olje. Poleg navedenih sestavin lahko dodamo še druge (na primer papriko), lahko pa kaj tudi izpustimo. |