Kokosova smetana je odličen nadomestek navadni kravji sladki smetani. Odlično se stepe in obdrži obliko, če jo z dresirno vrečko nabrizgamo v kupčke. V trgovini lahko kupimo že pripravljeno vegansko sladko smetano, zelo preprosto pa jo pripravimo sami. Pločevinko polnomastnega kokosovega mleka močno ohladimo (vsaj dva dni naj bo v hladilniku), z žlico previdno poberemo zgornji strjeni del ter ga zmešamo skupaj s poljubno količino sladkorja v prahu. Vodo, ki nam je ostala na dnu, porabimo v omaki, juhi ali smutiju.
Pripravimo, preden začnemo: kavni mlinček, blender, 6 majhnih lončkov.
Sestavine (za 6 majhnih lončkov )
- 5 žlic chia semen
- 3 žlice javorjevega sirupa
- 2 žlici kakava
- pol žličke vanilje v prahu
- 3 žlice arašidovega masla
- 250 ml riževega mleka
- kokosova smetana
- 6 manjših jagod
Kako se lotimo?
1. V kavnem mlinčku fino zmeljemo chia semena.
2. V blender stresemo zmleta semena, javorjev sirup, kakav, vaniljo v prahu, arašidovo maslo in riževo mleko. Blendamo toliko časa, da dobimo gladko, enotno mešanico. Chia bo začela takoj gostiti kremo.
3. V pripravljene lončke enakomerno razdelimo kremo in jih postavimo v hladilnik za pol ure.
4. Medtem stepemo smetano in jo postavimo v hladilnik. Jagode operemo in jim odrežemo peclje.
5. Pred serviranjem napolnimo dresirno vrečko s smetano in na chia kremo nabrizgamo kupčke. Jagodo zarežemo približno do polovice in jo zataknemo na rob lončka zraven smetane. Ponudimo takoj.