NEKAJ SLADKEGA

Chia kremni lončki

Objavljeno 20. maj 2015 15.00 | Posodobljeno 20. maj 2015 15.00 | Piše: Beba Splichal

Sladko je lahko tudi povsem zdravo.

Kokosova smetana je odličen nadomestek navadni kravji sladki smetani. Odlično se stepe in obdrži obliko, če jo z dresirno vrečko nabrizgamo v kupčke. V trgovini lahko kupimo že pripravljeno vegansko sladko smetano, zelo preprosto pa jo pripravimo sami. Pločevinko polnomastnega kokosovega mleka močno ohladimo (vsaj dva dni naj bo v hladilniku), z žlico previdno poberemo zgornji strjeni del ter ga zmešamo skupaj s poljubno količino sladkorja v prahu. Vodo, ki nam je ostala na dnu, porabimo v omaki, juhi ali smutiju. 

Pripravimo, preden začnemo: kavni mlinček, blender, 6 majhnih lončkov.

Sestavine (za 6 majhnih lončkov
)

  • 5 žlic chia semen
  • 3 žlice javorjevega sirupa
  • 2 žlici kakava
  • pol žličke vanilje v prahu
  • 3 žlice arašidovega masla
  • 250 ml riževega mleka
  • kokosova smetana
  • 6 manjših jagod

Kako se lotimo?

1. V kavnem mlinčku fino zmeljemo chia semena.

2. V blender stresemo zmleta semena, javorjev sirup, kakav, vaniljo v prahu, arašidovo maslo in riževo mleko. Blendamo toliko časa, da dobimo gladko, enotno mešanico. Chia bo začela takoj gostiti kremo.

3. V pripravljene lončke enakomerno razdelimo kremo in jih postavimo v hladilnik za pol ure.

4. Medtem stepemo smetano in jo postavimo v hladilnik. Jagode operemo in jim odrežemo peclje.

5. Pred serviranjem napolnimo dresirno vrečko s smetano in na chia kremo nabrizgamo kupčke. Jagodo zarežemo približno do polovice in jo zataknemo na rob lončka zraven smetane. Ponudimo takoj.

Deli s prijatelji