RECEPT

Čemaževa juha

Objavljeno 20. april 2015 13.45 | Posodobljeno 20. april 2015 13.45 | Piše: Špela Ankele

Uglajeni sauvignon ali pinela, herbalnih arom in srednjega telesa, bo odlična spremljava k zelenjavni juhi, priporoča sommelierka Mira Šemić.

Lani poleti je na Vršiču, tik nad 17. zavojem, zaživela Tonkina koča. Čeprav je odprta šele slabo leto, se je hitro uvrstila na zemljevid ljubiteljev domačih dobrot. Kar ni nič nenavadnega, kajti gospodarica koče Tonka Zadnikar je čudovita gostiteljica z dolgoletnimi oskrbniškimi izkušnjami, ki jo z gorskimi kočami že skoraj tri desetletja povezuje tesna vez. Sprva je skrbela za Mihov dom na Vršiču. Nato se je preselila na Kriško goro nad Tržičem, kjer je med pohodniki pustila nepozaben pečat, pozneje pa je za kratek čas odpotovala še v kuhinjo Valvasorjevega doma pod Stolom. Ko smo Tonkino kočo obiskali ta mesec, je iz kuhinje zadišalo po pomladi, saj so pridne roke pripravile preprosto, a hkrati okusno čemaževo juho, ki jo predstavljamo na tej strani.

Za 4 osebe:

  • 2 pesti čemaža
  • 4 srednje veliki krompirji
  • nekaj žlic oljčnega olja
  • malo muškatnega oreščka
  • sol, poper
  • po želji še: pest ali dve popraženih kruhovih kock, nekoliko sladke ali kisle smetane in malo naribanega parmezana


Krompir olupimo, narežemo na koščke in ga skuhamo v slabem litru vode.
Medtem narežemo čemaževe liste na tanke rezine. Čemaž malo podušimo na oljčnem olju (da zadiši).
Ko je krompir kuhan, vode ne odlijemo, temveč vse pretlačimo s paličnim mešalnikom, da dobimo kremasto juho. Dodamo podušen čemaž, sol, poper, malo naribanega oreščka.
Če želimo, jed dopolnimo še z nekoliko sladke ali kisle smetane.
Juho obogatimo s popraženimi kruhovimi kockami, povrhu katerih potresemo še malo naribanega parmezana. 

Deli s prijatelji