KUHNA PA TO

Če otrok zna kuhati, zna poskrbeti zase

Objavljeno 11. december 2013 10.00 | Posodobljeno 11. december 2013 10.00 | Piše: Da. M.

Zakaj je pomembno, da se že v zgodnji mladosti srečamo s kuhinjskimi lonci.

S kuharsko mojstrovino potrdiš svojo samostojnost.

»Znanje kuhanja med mladimi je neprecenljivo, saj s tem dokazujejo, da znajo poskrbeti zase. Znajo uporabljati svojo domišljijo, s kuhanjem pa razvijajo tudi svoj odnos do okolice. S kuhanjem pridobijo samostojnost in boljšo samopodobo, kar je v današnjem času izjemno pomembno,« nam je povedala Anka Peljhan, vodja projekta Kuhna pa to, kjer so osnovnošolci tekmovali v kuhanju avtohtonih slovenskih jedi.

»Mlade smo spodbudili s tem, da se v tekmovanju otroci čutijo pomembne. V projektu sodelujejo in pomagajo izvrstni kuharji in veliki šefi, ki jih učijo pravih kuharskih prijemov. Otroci uživajo v nastopanju, druženju, spoznavanju med seboj in zabavajo. Koncept je zasnovan za otroke in zato uživajo v njem,« pravi Peljhanova in dodaja, da za naslednja tekmovanja otroci že čakajo v vrsti.

Vztrajnost, ki je med mladimi manjka

S kuhanjem bogatijo svojo domišljijo in pridobivajo vztrajnost, saj ravno te pri otrocih velikokrat manjka. Poleg vsega naštetega je kuhanje med mladimi tudi zdravo. »Veliko bolje je, da mladi odprejo mamin hladilnik in si kaj pripravijo, kot pa da bi šli v trgovino po sendvič,« pravi sogovornica. 

image

Mladim približajo tradicijo

Osnovnošolci so skozi tekmovanje spoznavali tradicionalne slovenske jedi, njihovi recepti pa so zdaj združeni v kuharski knjigi Domača kuhna pa to. »Svetovni trendi narekujejo lokalno in tradicionalno hrano,« je ob predstavitvi knjige dejal šef Janez Bratovž, ki je bil tudi eden izmed mentorjev mladim kuharjem. »Otroci vseh regij so pri pripravi vpraševali svoje mame, babice in prababice, zato gre tu za zavidljivo zbirko receptov tradicionalnih jedi,« je še povedal Bratovž.

»Delali smo precej zahtevne jedi. Sicer so sestavine enostavne, saj so vzete iz tradicionalnih receptov, ampak speči potico ni lahko. Niti ni enostavno narediti štrukljev, ki bodo pravilno vzhajani, pravilno kuhani in pečeni. Redko komu to uspe. Tudi pripraviti ribo ni enostavno. Da je nastalo to, kar je, je nekaj izjemnega. In svoje znanje zdaj delijo tudi v svojih domovih,« je dodala Anka Peljhan.

To so nam potrdili tudi mladi. »Glede na to, da smo zmagali, doma pričakujejo, da kaj tudi skuham,« pravi ena izmed nadobudnih mladih kuharic.
 

image

Deli s prijatelji