LJUBLJANA – V Grand Hotelu Union v Ljubljani je v sredo potekalo 24. državno prvenstvo v mešanju barskih pijač. Od jutra pa skoraj do polnoči so najboljši slovenski mojstri izdelovali dekoracijo, krasili kozarce, mešali pijače in stresali šejkerje, da bi si priborili prestižno priznanje najboljšega državnega barmana.
»Posebnost letošnjega prvenstva je tekmovanje v dveh kategorijah. Dopoldne je potekalo tekmovanje v pripravi brezalkoholnih koktajlov, kjer je moral vsak tekmovalec pri svoji kreaciji obvezno uporabiti mineralno vodo radenska in sadne pireje francoskega podjetja Ponthier. Drugi del tekmovanja je bil namenjen pripravljanju fantazijskih pijač. Tu je bila pot domišljiji bolj odprta. Dekoracije so bile večje, lepše, koktajli so bili bolj barviti. Seveda pa so morali tekmovalci uporabljati izključno pijače naših pokroviteljev,« razlaga predsednik Društva barmanov Slovenija Aleš Ogrin. Uživanje koktajlov je tako doma kot v tujini v porastu, meni strokovnjak, modni okusi pa so drugačni kot nekoč. »Trend sloni na manj močnih alkoholnih mešanih barskih pijačah. Alkohol je prisoten, a v majhnih merah,« pojasnjuje strokovnjak. »Če bomo letos želeli biti modni, bomo pili katero od močnih alkoholnih pijač, kot so bacardi, vodka, martini, z dodatkom nizko gazirane pijače, z nekaj sadnega ali zeliščnega okusa, kot so na primer pijače vostok,« dodaja Ogrin.
Videz, aroma, okus
Vostok je bila ena od širši množici za zdaj še manj znana pijača, ki so jo lahko obiskovalci podrobneje spoznali v okviru tekmovanja. Poleg brezalkoholne ruske pijače z okusom brinovega gozda, rožmarina in granatnih jabolk (gledalci resničnostnega šova Bar ste pijačo spoznali že v oddaji) smo na predstavitvenih stojnicah med drugim lahko okušali pijačo idrijskih rudarjev geruš in veliki hit osemdesetih in devetdesetih let, liker belle de jour, ki se v velikem slogu vrača na barsko prizorišče. Kralji dneva so bili seveda koktajli, ki jih je sproti, kot so nastajali, ocenjevala strokovna komisija. »Ocenjujemo videz, vonj in okus. Ocenjevalec najprej postavi koktajl predse. Pogleda barvo, oceni dekoracijo. Je lepa, ni lepa, je uvela? Sledi ocenjevanje vonja. Vonj mora biti harmoniziran, nič ne sme izstopati. Nazadnje koktajl še poskusimo. Največ točk za videz je 10, za aromo 8 in za okus 17,« razkriva podpredsednik Društva barmanov Slovenije in član strokovne žirije 24. državnega prvenstva v mešanju barskih pijač Dušan Furar.
Manj je več
Kakovosten koktajl prepoznamo po tem, da noben od okusov ne izstopa. »Okusi morajo biti harmonizirani. Kakovost preizkusimo tako, da damo koktajl najprej samo na jezik. Če te zapeče po jeziku, pomeni, da je preveč alkohola,« pojasnjuje Furar. Manj pa ni več le pri mešanju, ampak tudi pri uživanju koktajlov: »Kadar pijete, pijte po majhnih požirkih. Kozarec vedno odložite na mizo ali polico, nikoli ga ne držite v rokah. Vedno sledite pivcu, ki pije manj ali najmanj, ne tistemu, ki pije največ. Nikar ne mešajte močnih alkoholnih pijač z drugimi alkoholnimi pijačami, na primer s pivom. In seveda: po pitju nikdar za volan,« je odločen Ogrin.
Zmagoslavje sadnih okusov
Zmagovalec v kategoriji fancy drink je postal Rok Logar, ki mu je pripadlo tudi tretje mesto v tekmi za najboljši brezalkoholni koktajl. »Zmagovalni koktajl fruit explosion sem si zamislil približno en teden pred tekmovanjem,« pravi Logar, ki je sadno pijačo s šestimi sestavinami nato vsak dan še nadgrajeval. Najboljši brezalkoholni koktajl je letos pripravil Mario Marković, ki je bil poleg tega tretji v kategoriji fancy drink – za uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo junija v Pragi, pa bo moral v skladu s pravili svetovne barmanske organizacije izpolniti še nekaj dodatnih nalog.
Najboljši v kategoriji brezalkoholnih koktajlov je bil Mario Marković. (Foto: Facebook)