OKUSI SLOVENIJE

Casa Mulata, Ljubljana

Objavljeno 19. avgust 2014 15.00 | Posodobljeno 19. avgust 2014 15.00 | Piše: Rok Tamše

V barviti restavraciji Casa Mulata, kjer ves čas sije sonce, smo z nasmehom okusili Brazilijo in Dominikano.

Pilar Santana (prva z desne) s svojo ekipo iz Case Molate. Foto: Dejan Javornik

Da takoj razčistimo. Casa Mulata v osrčju Ljubljane ni izključno brazilska restavracija. Je latinskoameriški lokal, a s pretežnim vplivom Brazilije, svoje pa zgledno prispeva tudi Dominikanska republika, od koder v glavnem prihaja prijazno in nasmejano osebje, vključno z našo gostiteljico Pilar Santana. Sedemindvajset let je živela v Italiji, si ustvarila družino, pred štirimi leti pa se je po krivdi prijateljice iz Slovenije ob prvem obisku pri nas zaljubila v prestolnico in preprosto sklenila: »Tukaj hočem imeti restavracijo.«

V barvitem, naravnost sončnem prostoru v dveh nadstropjih, kjer odzvanjajo znani in manj znani latinskoameriški ritmi, se zlahka počutiš udobno. Izvidnico smo namočili v koktajl margerita in najpriljubljenejšo brazilsko pivo brahma (lahkotni lager), potem pa smo razvijali komunikacijo s štirimi krožniki iz kuharske dediščine največje južnoameriške države. Pilar je v prvi etapi ekipo SN razvajala z dvema ribjima jedema. Z velikih krožnikov (s porcijami pač niso zadržani) sta se bohotili moqueca de peixe garantida (tokrat orada z žara v omaki z brazilsko mešanico začimb, palmovim oljem, koriandrom in kokosovim mlekom) in peixe frito com escabeche (ocvrta riba v omaki z rdečo čebulo, papriko, paradižnikom in malce kisa). Sočnost je okrepila še obvezna solata, običajno zelena in paradižnik, s katero brazilski šef Arthur tudi ne skopari. »Na odprti kuhinji na ljubljanski tržnici ob petkih so resnično navdušeni nad to ponudbo. S tem, da tam običajno namesto orade ponudimo morskega psa,« nam dodatni tek vzbuja mama Case Mulate, ki vsake toliko že najde pravšnjo slovensko besedo.

Toda v barvitem lokalu tako in tako govorijo pretežno s hrano, ljubko postrežbo, glasbo, torej govorijo jezike sveta. Ob večerih pa tudi plešejo. Nekako je pač treba pokuriti tudi kalorije, ki jih prispeva s kisom nežno popršen goveji file, obložen s slanino, spremljala pa ga je slovita brazilska feijoada (miks črnega fižola in kosov različnega mesa, ki ga jemo z rižem). To so v precej skromnejši različici, kar se tiče mesa, pogruntali sužnji, saj so zbirali odpadke hrane od gospodarjev. Recimo, da je za nove raziskovalce brazilske kuhinje to označeno kot »poskusiti najprej«. Ni kaj, brazilski šef Arthur je ta dan kazal vrhunsko formo med lonci in ponvami. Pozor! Obožuje tudi kranjsko klobaso, ki jo nadvse rad doda v feijoado. Slovensko-brazilska bratovščina je tako popolna, tudi zato, ker se Pilar z ekipo naslanja na vinarja Kristančiča, iz Italije pa je redno na obisku kapljica priljubljene znamke Belotti iz pokrajine Piemont. Kakor se ne morete izogniti feijoadi, nikakor na mesu ne sme manjkati farofa (zmes maniokine moke, morda slanine, če je ne dodamo ribi, čebule, korenja, rozin, graha, koruze in morda še česa iz lastne domišljije ter soli in popra). Če ste temeljit jedec, boste v Casi Mulati ob vsem naštetem radi stegnili prste tudi po izvrstnih žogicah (ne zamerite nam nogometnega besednjaka, ki je pač doma v Braziliji) svežega kruha s sirom.

Dominikanske barve je zastopal kreolski krožnik. »Ta je naš bestseller v času kosila. Naredimo ga s piščancem ali govedino ali pa svinjino. Meso je v posebni omaki, ki izvira iz Santo Dominga. Tam jo uživamo vsak dan, zraven pa priložimo riž in praviloma rdeč fižol. Zraven je še kopica zelenjave. Od začimb je naša stalnica koriander, tega ne manjka v nobeni jedi. V času večerje kreolskemu krožniku priložimo še ocvrte banane,« je še pojasnila Pilar, ki je bogate gostinske izkušnje nabirala v bližini Riminija, medtem ko smo ob koncu druženja okušali znamenito caipirinho z različnimi vrstami sadja.

Dobro je vedeti

  • Restavracija Casa Mulata
  • Chef Arthur Orlando 
Correia da Silva
  • Nazorjeva 4, 1000 Ljubljana
  • Tel.: 0590 35152
  • E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: Od ponedeljka do četrtka od 11. do 24. ure in od petka do sobote od 11. do 1. ure.
  • sedeži: 60 v restavraciji in 25 na vrtu.
  • meni Casa Mulata: 20 evrov na osebo.
  • vinska klet: Kristančič in Belotti.
  • kreditne kartice: Visa, mastercard.
Deli s prijatelji