Tri preproste recepte za okusne in – roko na srce – niti približno nizkokalorične sladke priboljške smo izbrskali v kuharici Domače jedi iz založbe Kmečki glas. Pust pač ni čas odtegovanja, temveč razkošja in pregrehe – tudi v hrani!
Krhki flancati
- 60 dag bele moke –pol mehke, pol ostre
- sol
- polovica zavitka pecilnega praška
- 8 dag sladkorja v prahu
- 4 rumenjaki
- 2 dcl kisle smetane
- malo mleka
- žlica ruma
- od 2 do 3 žlice limonovega soka ali belega vina
- olje za cvrenje
- sladkor v prahu za posip
- Iz moke, presejane skupaj s pecilnim praškom, sladkorja, rumenjakov, smetane, ruma, limonovega soka ali vina zamesimo mehko testo.
- Mehkobo uravnavamo z dodatkom mleka.
- Testo naj počiva eno uro, nato ga razvaljamo za nožev rob debelo.
- S kolescem narežemo pravokotnike, vanje napravimo nekaj vzporednih zarez.
- V roki prepletemo te trakove in spustimo flancat v vroče olje.
- Zlato rumeno ocvremo.
- Še vroče flancate potresemo s sladkorjem v prahu.
Skutne tačke
- 25 dag moke
- 25 dag skute
- 25 dag masla
- po potrebi marmelada
- maslo za mazanje
- sladkor v prahu za posip
- Iz moke, zdrobljenega masla in pretlačene ali z vilicami drobno stlačene skute zamesimo krhko testo.
- Počiva naj pol ure. Nato ga razvaljamo in zrežemo na štirikotnike.
- Nadevamo z marmelado, testo prepognemo in z vilicami stisnemo robove.
- Tačke zložimo na pomaščen pekač in svetlo rumeno spečemo.
- Potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo tople ali ohlajene.
Ocvrti kvašenci
- kg moke
- 4 dag kvasa
- sol
- 4 jajca
- 5 dcl smetane
- 15 dag sladkorja
- naribana limonina lupinica
- 0,5 dcl žganja
- mast ali olje za cvrenje
- sladkor v prahu za posip
- Iz vseh naštetih sestavin zamesimo mehko kvašeno testo in ga damo vzhajat na toplo.
- Vzhajano razvaljamo za pol prsta debelo.
- S kolescem ali nožem izrežemo poševne kvadrate.
- V vsakega naredimo po sredini dve ali tri zareze, ne smemo pa prerezati roba.
- Kvadrati naj ponovno vzhajajo, vendar ne preveč.
- Ocvremo jih najprej po eni, nato še po drugi strani.
- Še vroče potresemo s sladkorjem v prahu.