PUSTNA PEKA

Čas za greh

Objavljeno 05. februar 2013 14.30 | Posodobljeno 05. februar 2013 14.30 | Piše: Katja Cah

Poslavljanja od zime ni brez pustnih mask in mastnega peciva.

Tri preproste recepte za okusne in – roko na srce – niti približno nizkokalorične sladke priboljške smo izbrskali v kuharici Domače jedi iz založbe Kmečki glas. Pust pač ni čas odtegovanja, temveč razkošja in pregrehe – tudi v hrani! 

Krhki flancati

  • 60 dag bele moke –pol mehke, pol ostre
  • sol
  • polovica zavitka pecilnega praška
  • 8 dag sladkorja v prahu
  • 4 rumenjaki
  • 2 dcl kisle smetane
  • malo mleka
  • žlica ruma
  • od 2 do 3 žlice limonovega soka ali belega vina
  • olje za cvrenje
  • sladkor v prahu za posip
     
  • Iz moke, presejane skupaj s pecilnim praškom, sladkorja, rumenjakov, smetane, ruma, limonovega soka ali vina zamesimo mehko testo.
  • Mehkobo uravnavamo z dodatkom mleka.
  • Testo naj počiva eno uro, nato ga razvaljamo za nožev rob debelo.
  • S kolescem narežemo pravokotnike, vanje napravimo nekaj vzporednih zarez.
  • V roki prepletemo te trakove in spustimo flancat v vroče olje.
  • Zlato rumeno ocvremo.
  • Še vroče flancate potresemo s sladkorjem v prahu.


Skutne tačke
image

  • 25 dag moke
  • 25 dag skute
  • 25 dag masla
  • po potrebi marmelada
  • maslo za mazanje
  • sladkor v prahu za posip 
     
  • Iz moke, zdrobljenega masla in pretlačene ali z vilicami drobno stlačene skute zamesimo krhko testo.
  • Počiva naj pol ure. Nato ga razvaljamo in zrežemo na štirikotnike.
  • Nadevamo z marmelado, testo prepognemo in z vilicami stisnemo robove.
  • Tačke zložimo na pomaščen pekač in svetlo rumeno spečemo.
  • Potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo tople ali ohlajene. 


Ocvrti kvašenci

  • kg moke
  • 4 dag kvasa
  • sol
  • 4 jajca
  • 5 dcl smetane
    image
  • 15 dag sladkorja
  • naribana limonina lupinica
  • 0,5 dcl žganja
  • mast ali olje za cvrenje
  • sladkor v prahu za posip 
     
  • Iz vseh naštetih sestavin zamesimo mehko kvašeno testo in ga damo vzhajat na toplo.
  • Vzhajano razvaljamo za pol prsta debelo.
  • S kolescem ali nožem izrežemo poševne kvadrate.
  • V vsakega naredimo po sredini dve ali tri zareze, ne smemo pa prerezati roba.
  • Kvadrati naj ponovno vzhajajo, vendar ne preveč.
  • Ocvremo jih najprej po eni, nato še po drugi strani.
  • Še vroče potresemo s sladkorjem v prahu. 
Deli s prijatelji