RECEPTI

Čas za buče

Objavljeno 27. oktober 2014 15.20 | Posodobljeno 27. oktober 2014 15.21 | Piše: Špela Ankele

Naj boste med tistimi, ki vas je že prevzela ameriška noč čarovnic, ali pa se na običaje iz tujine požvižgate, vam bosta bržkone prav prišla recepta dolgoletnega kuharja na ameriški ambasadi Vladimirja Mirkovića.

Saj ste jih to jesen že videli, kajne? Okrogle, velike in tiste ogromne. Rumene, zelene in oblečene v preostale jesenske barve. Predvsem pa oranžne. Buče, seveda. V prihodnjih dneh bodo po največjih bučnih lepoticah segli predvsem tisti, ki so že posvojili ameriško noč čarovnic (haloween). In ni jih malo, ki že šilijo nožke, pipce in kar je še takega, s čimer bodo iz buč izdolbli strašljive obraze. Po takšnih kiparskih podvigih bo na marsikateri mizi ostal kupček užitnega bučnega mesa, zato smo tokrat poiskali recept za eno od tistih znamenitih jedi, o katerih se mnogokrat sliši v (ameriških) filmih, na (slovenskih) mizah pa se le redkokdaj znajdejo.

Receptov za juho iz buč je toliko, kolikor je kuharic in kuharjev na tem svetu. Zato poskušamo danes na tej strani začarati vonj tiste prave bučne pite, priljubljeno predvsem v Ameriki. In našli je nismo nikjer drugje kot v kuhinji ameriške ambasade. Kot pravi Vladimir Mirković, ki zadnji dve desetletji vrti kuhalnico na ambasadi, je bučna pita sladica, ki na ameriške mize ne zaide prav pogosto: »Pripravimo jo predvsem za zahvalni dan in božič, medtem ko je ob noči čarovnic po navadi čas za različne mafine, okrašene s podobami duhcev, čarovnic, pajkov in preostalega, povezanega s tem praznikom.« Poleg znamenite pite je Vladimir Mirković samo za Okuse pričaral še bučni crème brûlée – recept zna priti prav takrat, ko bi se radi na hitro posladkali z bučno sladico, a za pripravo pite preprosto zmanjka časa ali potrpežljivosti.

Bučna pita (za 8–10 kosov)

Testo:

  • 125 g ohlajenega masla
  • 200 g moke
  • ščep soli
  • 3 žlice mrzle vode

Nadev:

  • buča, težka dobra dva kilograma
  • 180 g kisle smetane
  • 2 veliki jajci
  • 150 g rjavega sladkorja
  • žlička mletega cimeta
  • ščep mletega ingverja
  • ščep mletih nageljnovih žbic
  • ščep soli

Najprej pripravimo testo, in sicer v posodi zmešamo moko in sol, potem pa v mešanico s prsti razdrobimo maslo, da dobimo grudice v velikosti graha. Dodamo hladno vodo in na hitro zgnetemo. Pazimo, da ne gnetemo predolgo, sicer bo testo postalo pretrdo. Testo zavijemo v prozorno folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.

Medtem ko se hladi, pripravimo nadev. Bučo olupimo, razpolovimo in odstranimo semena. Narežemo na manjše kose in jih pečemo v pečici, ogreti na 190 stopinj Celzija, kakih 45 minut (oziroma tako dolgo, da se zmehča). Bučno meso pretlačimo ali sesekljamo v mešalniku, da dobimo pire. V posodi zmešamo 420 g bučnega pireja, dodamo jajci, sladkor, kislo smetano in začimbe.

Ohlajeno testo razvaljamo in z njim obložimo pekač. Nanj položimo aluminijasto folijo in obtežimo tako, da povrhu stresemo surov riž. Približno 15 minut pečemo v pečici, ogreti na 210 stopinj Celzija.

Zdaj vzamemo pekač iz pečice, odstranimo folijo z rižem in testo prelijemo z nadevom.

Pečemo 10 minut na nespremenjeni temperaturi, potem pa zavrtimo gumb do 180 stopinj Celzija in na zmanjšani temperaturi pečemo še kakih 45 minut. Če testo na robu pekača postaja rjavo, ga zaščitimo z aluminijasto folijo.

Še nasvet: tako nadev kot tudi testo lahko pripravimo en dan prej, preden se lotimo peke. Pito postrežemo ohlajeno, še najbolje je, da na hladnem počaka en dan, šele nato jo razrežemo. Da bo okus lepo zaokrožen, na vsak košček dodamo žlico stepene smetane, v katero vmešamo kanček burbona ali ruma.

Bučni creme brulee (za 4–6 oseb)

  • 240 g bučnega pireja
  • 0,5 l sladke smetane
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 50 g navadnega sladkorja
  • 3 veliki rumenjaki
  • ščep ali dva cimeta
  • 1 vrečka burbonskega vanilijevega sladkorja

V kozici zmešamo sladko smetano z vsemi tremi vrstami sladkorja. Zavremo in odstavimo. Rumenjake stepamo eno minuto. Ogreto smetano vmešamo k rumenjakom, dodamo bučni pire in cimet. Zmešamo.

Vlijemo v posodice za crème brûlée in vse skupaj postavimo v večji pekač. Vanj dolijemo toplo vodo, in sicer le toliko, da sega do polovice posodic, v katere smo vlili kremo. Približno 15 minut pečemo v pečici, ogreti na 150 stopinj Celzija.

Ko je pečeno, posodice nekoliko ohladimo in jih nato za uro ali dve postavimo v hladilnik. Preden postrežemo, potresemo s sladkorjem in z gorilnikom stopimo sladkor, da na vrhu nastane sladka skorjica.

Deli s prijatelji