RECEPTI

Čas je za peko

Objavljeno 09. april 2015 15.00 | Posodobljeno 09. april 2015 15.00 | Piše: Klavdija Miko

Odlične sladkosti.

Makov kolač z jabolkom.

Sladice, posebno doma pripravljene, gredo vedno v slast. Za poobedek vam ponujamo tri odlične dobrote z novima mešanicama za testo. Prav gotovo se jim nihče ne bo mogel upreti.

Makov kolač z jabolkom

  • 3 jajca
  • 100 ml olja
  • 150 ml mleka
  • mešanica za biskvitno testo Dolcela
  • 100 g maka Dolcela
  • jabolko (150 g)

Za glazuro

  • 40 g masla
  • 100 g čokolade


Jajca, olje in mleko zmešajte z električnim mešalnikom ter dodajte mešanico za biskvitno testo, mleti mak in naribano olupljeno jabolko.

Zmes dobro premešajte in ulijte v pekač (34 x 20 cm), obložen s papirjem za peko. Pecite približno 30 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.

Kolač ohladite in ga prelijte s čokoladno glazuro.

Svečana pita z marelicami in makom 

Za testo

  • mešanica za krhko testo Dolcela
  • 2 rumenjaka
  • 200 g masla

Za nadev

  • vaniljev puding Dolcela
  • 300 ml mleka
  • 100 ml sladke smetane
  • 40 g sladkorja
  • 200 g mletega maka
  • 50 g sladkorja
  • 2 beljaka
  • marelični kompot (ali polovičke svežih marelic)


Mešanici za krhko testo dodajte rumenjaka, maslo, ogreto na sobno temperaturo, ter zamesite testo. Po potrebi dodajte malo vode. Testo razvaljajte in prestavite v model za pite (Ø 26 cm), tako da prekrijete robove.

V malo mleka razmešajte prašek za puding s sladkorjem, preostanek mleka pa zmešajte s sladko smetano in kuhajte, dokler ne zavre. Vmešajte puding in kuhajte nekaj minut. Malce ohladite. Dve tretjini nadeva prelijte po krhkem testu in ga poravnajte.

Zmešajte mak, sladkor in beljakov sneg ter prelijte po nadevu. Na vrh zlijte preostalo pudingovo zmes in po njej razporedite še polovice marelic. Pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, približno 40 minut, nato znižajte temperaturo in pecite še 10 minut.

Mandljeva torta

  • 3 jajca
  • 150 ml mleka
  • 125 g masla

mešanica za biskvitno testo Dolcela

  • 100 g mletih mandljev
  • 500 ml hladnega mleka
  • 100 ml sladke smetane
  • krema za kolače z okusom čokolade Dolcela


Zmešajte jajca in mleko ter dodajte zmehčano maslo, mešanico za biskvitno testo in mandlje. Zmes dobro premešajte in jo ulijte v tortni model (premer 24 cm), obložen s papirjem za peko. Pecite približno 30 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija. Biskvit ohladite, nato ga prerežite na pol, da dobite dva oblata.

V hladno mleko, ki ste mu dodali sladko smetano, stresite vsebino vrečke za kolače. Mešajte z električnim mešalnikom na srednji hitrosti približno dve minuti oziroma dokler ne nastane krema. Prvi oblat premažite s polovico kreme, nato pa ga prekrijte z drugim in premažite s preostalo kremo.

Pred serviranjem torto ohladite in jo okrasite po želji. 

Deli s prijatelji