STARŠNA KUHA

Buu! Noč čarovnic je tu!

Objavljeno 29. oktober 2014 16.00 | Posodobljeno 29. oktober 2014 16.06 | Piše: B. K.

Za kar najsrhljivejše praznovanje noči čarovnic ne potrebujete veliko. Le malo domišljije pri serviranju in okraševanju jedi, prigrizkov in pijač.

Možganska kap.

Ponujamo vam grozljivo preproste ideje za zabavo, na kateri bo vašim povabljencem gotovo zaledenela kri.

Možganska pomaka

Ste že kdaj opazili, kako neverjetno podobna možganom je cvetača? Preprosto mehiško omako iz avokada ponudimo v izdolbeni cvetačni glavi. Gostje bodo navdušeni.

  • 2 zrela avokada
  • paradižnik
  • čebula
  • sol in poper
  • sok limone
  • 3 žlice kisle smetane
  • čili v prahu

Paradižnik narežemo na majhne kocke, fino nasekljamo čebulo, oba avokada pa razpolovimo, odstranimo koščici in meso izdolbemo.

Vse skupaj dobro pretlačimo z vilicami ali preprosto zmešamo v multipraktiku. Za konec po okusu solimo, popramo, pokapamo z limonovim sokom, dodamo kislo smetano in ščepec čilija ter še enkrat dobro premešamo.

Cvetači odstranimo liste in steblo, da nam ostane le belo meso. Kjer smo izrezali steblo, izdolbemo še nekoliko večjo luknjo in pazimo, da ostane zunanjost glave nepoškodovana. Če začne razpadati, si pomagamo z zobotrebci.

Cvetačo postavimo na servirni krožnik z vdolbino navzgor in jo napolnimo z omako iz avokada. Za še srhljivejši učinek lahko zunanjost pokapate s tekočo čilijevo ali paradižnikovo omako, ki bo dajala videz krvi.

Testenine iz drobovine

Naj povsem navadna jed, kot so testenine, postane grozljivo (ne)okusna.

  • 200 g špinačnih širokih rezancev
  • 400 g pločevinka paradižnikove pulpe
  • 10 češnjevih paradižnikov
  • 20 mocarelinih kroglic
  • pesto
  • sveža bazilika
  • manjša čebula
  • strok česna
  • sladka paprika v prahu, sol in poper

Na olivnem olju prepražimo drobno nasekljana česen in čebulo. Dodamo paradižnikovo pulpo in na zmernem ognju kuhljamo od pet do deset minut. Omaki dodamo ščepec sladke paprike v prahu, ki paradižniku odvzame kislost, in solimo ter popramo po okusu.

Po navodilih na embalaži skuhamo testenine al dente. Ko jih odcedimo, jim še vlažnim primešamo nekaj žlic zelenega pesta.

Na krožnik serviramo tako, da najprej nanj položimo testenine s pestom, po njih polijemo paradižnikovo omako, na vse skupaj pa položimo razpolovljene češnjevce, ki smo jim izdolbli sredico. V vsako češnjevo polovičko vstavimo kroglico mocarele in ji za piko na i dodamo košček bazilikinega lista. Vas spominjajo na pravkar iztaknjene oči? Tudi goste bodo.

Možganska kap

Ta kratka žgana pijača bo navdušila z vizualnim učinkom.

  • breskovo žganje
  • kremni irski liker
  • pomarančni liker modri curaçao
  • sirup grenadine


Kozarec za kratke pijače napolnite do polovice z breskovim žganjem.

Na vrh previdno vlijte kremni liker. Delajte počasi, da se pijači med seboj ne pomešata.

Zdaj dodajte kanček modrega likerja in počakajte, da se pomikanje okusov pomiri.

Za konec vlijte še nekaj kapljic sirupa grenadine, ki bo zaokrožil krvaveči učinek pijače.

Ledene oči

Polnjene olive zamrznite vsako v svojo kocko ledu. Ko boste kocke dali v kozarec s pijačo, bo njihova ledena belina delovala kot človeško oko. Grozljivo osvežujoče!

Krvavo krepčilo

Povsem navaden brusnični sok ali sok rdeče pomaranče lahko namesto v navadnih kozarcih postrežete v steklenih epruvetah. Povabljenci se bodo spraševali, kakšne srhljive napitke ste jim pripravili.

Čarovniški prsti

V peki teh strašljivih prstov bodo uživali tudi najmlajši. Uporabite lahko kakršen koli recept za navadne maslene piškote. Narejeno testo oblikujte v krajše kačice in jim z vilicami ali nožem vrišite zareze kot na členkih prstov. Na en konec nato položite cel olupljen ali neolupljen mandelj, drug konec pa lahko po želji premažete z malinovo ali brusnično marmelado. Pecite jih tako, kot piše v receptu.

PanOkota

Panakota je tako nežna in ljubka sladica. Za noč čarovnic jo začinite s strahom. Ko jo servirate, po krožničku najprej polijte rdečo omako iz jagodičevja. Belo smetanovo strjenko že prej nalijemo v okrogle modelčke in ohlajene kolobarčke nato položimo na omako. Na belo strjenko, ki bo beločnica, položimo kolobar kivija, v sredino tega pa kapljico tekoče temne čokolade. Si upate pokusiti?

Deli s prijatelji