Živilski tehnik Damijan Kadivec je vrhniškim pekarnam zvest že več kot dve desetletji. Kot vajenec je Škofjeločan sprva delal v tedanji pekarni na Jelenovem klancu v Kranju, trenutno pa vodi proizvodnjo v Žitovi pekarni na Vrhniki. Damijan s sodelavci redno preizkuša nove recepte za kruh in vsi skupaj so v zadnjem času izjemno ponosni predvsem na ajdovega z orehi. Ta je na nedavnem mednarodnem ocenjevanju za nagrado iTQi – superior taste award dobil največ zvezdic, hkrati pa so Michelinovi ocenjevalci tri zvezdice prisodili še enemu Žitovemu adutu, stoletnemu kruhu. Oba nagrajenca je Damijan Kadivec sestavil v okusen burger – takšnega, ki bo pripravljen v ponvi ali kar na žaru tudi med ocenjevalci, ki bodo sedeli v domači kuhinji, brez dvoma požel vse tri zvezdice!
Za 2 osebi:
- 2 rezini ajdovega kruha z orehi
- 2 rezini stoletnega kruha
- 400 g roastbeefa (2 zrezka)
- 100 g mladega sira
- 4 rezine slanine
- 1 bučka
- 20 g mlade špinače
- 1 paradižnik
- olje, sol, poper
Prva omaka:
- 50 g kisle smetane
- 20 g kremnega sira
- 1 čajna žlička kopra
Druga omaka:
- 100 g kečapa
- sok ene limone
- 1 žlica sojine omake
- 1 žlica medu
Sestavine za vsako omako posebej zmešamo in postavimo v hladilnik. Slanino popečemo na žaru do hrustljavega in jo ohladimo. Meso solimo in popramo ter popečemo na žaru (vsako stran 5 minut) in ga postavimo počivat na toplo (za približno 2 minuti). Nato popečemo na rezine narezane bučke in mladi sir. Ajdov kruh namažemo s prvo omako in nanj položimo mlado špinačo, kolobarje paradižnika, meso, bučke, mladi sir in slanino. Stoletni kruh namažemo z drugo omako, pokrijemo hamburger ter takoj postrežemo.