Da ima Bunker na Gospodarskem razstavišču od vseh slovenskih lokalov največ različnega piva, kajpak ni bilo dvoma, da pa ima v kuhinji z Davidejem Martinuzom iz Križa na italijanski strani Krasa vrhunskega kuharja, je pa bilo presenečenje. Davide, ki je nekaj let kuhal tudi v ameriški Daytoni, je pripravil pravo simfonijo okusov, da je bil izbor piva močno olajšan.
Za začetek je na lesenem krožniku prinesel izbor delikates: merjaščevo mortadelo s tartufi, salamo v zeliščnem ovoju, 18 mesecev staran pršut serrano, rahlo dimljen pršut iz furlanskega Saurisa in ovčji sir, ki se je staral v tropinah. Zraven so ponudili specialno svetlo belgijsko pivo amburon s 7 odstotki alkohola; z malce sladkastim okusom. Daniel Lovrečič, lastnik ljubljanskega Bunkerja, ima lokal z enakim imenom tudi v Nabrežini, kjer ima na pivskem listu še kar precej več piva kot v Ljubljani. A že v Ljubljani prodajajo piva iz sedmih belgijskih pivovarn, ki jih imajo menihi trapisti, postrežejo pa tudi s sedmimi točenimi.
V Bunkerju vsak dan pripravijo vsaj ene testenine: nam so naredili pikantne s paradižnikom, baziliko, panceto in čebulo, zraven pa natočili kozarec belgijskega samostanskega piva floreffe s 6,3 odstotka alkohola.
Ljubitelje hamburgerjev moram posebej opozoriti, da v pivnici pripravljajo res odlične: sendvič bunker je bil z mesom irskega goveda black angus, tradicionalno avstrijsko slanino in sirom briejem. K hrani, ki je bolj mastna in ima močnejši okus, priporočajo močnejše svetlo belgijsko pivo hopus (8 odstotkov) z malce močneje izraženo grenkobo.
Po takem hamburgerju bi se brez težav lahko odpovedali glavnemu krožniku, a bi bilo škoda zavreči steak ameriškega bizona z zapečenim krompirjem in zelenjavo z žara. In še eno vrhunsko pivo belgijskih trapistov: temno westmalle trappist dubbel, s 7 odstotki alkohola in sekundarno fermentacijo v steklenici.
Ste vedeli, da je mogoče pivo kombinirati tudi s sladicami? Tukaj je dokaz: bavarska čokoladna torta s kavo in amaretom, omožena s temnim irskim pivom ohara (4,3 odstotka), katerega pookus je po kavi in se torej odlično sklada s kavnim okusom tradicionalne bavarske torte.
Dobro je vedeti
Pivoteka Bunker
Daniel Lovrečič
Dunajska 18
1000 Ljubljana
tel.: 00386(0)1 300 2700
e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
urnik: ponedeljek, torek, sreda od 12. do 24. ure, četrtek in petek od 12. do 2., sobota od 12. do 15. in od 18. do 2., ob nedeljah zaprto, parkiranje brezplačno
sedeži: 120 v treh prostorih
degustacijski meni: po dogovoru, cena okrog 25 evrov; naš je bil zaradi dodatnega steaka, ki stane 19 evrov, 49 evrov, brez piva
klet: okrog 80 etiket piva
kreditne kartice: vse razen AE in dinersa