Ker smo že spet v tistih mesecih, ko bo treba počasi odvreči težka oblačila in pokazati našo silhueto, je verjetno zdaj tudi najbolj pravi čas za nasvet pri kurjenju zimskih zalog in oblikovanju postave. Ne, ne, saj ne, da ste debeli! Bog ne daj. Gre le za to, da z nekaterimi živili lahko znatno pospešimo presnovne procese našega telesa in tako poleg gibanja pripomoremo k boljšemu počutju, več vitalne energije in splošni pripravi organizma na aktivno polovico leta. Kak kilogram manj je lahko zgolj stranski učinek. Pa poglejmo, kaj naš mlin požene hitreje.
Zeleni čaj
Za prebujanje našega organizma smo nekako vajeni poseči po kavi, za katero verjetno tudi verjamemo, da je najbolj učinkovita. No, pa bi se zmotili. Za krajši čas res dvigne našo koncentracijo in budnost ter pritisk, vendar pa zeleni čaj to zna opraviti bolj prefinjeno in za dlje. Poleg tega enako prefinjeno zarobanti po telesu in spodbudi večino celic k bolj marljivemu delovanju. Tammy Lakatos Shames, avtor knjige Zaženite svoj metabolizem, pravi, da je kot ustvarjen za spodbujanje notranjih procesov v telesu, kar je podprto z več raziskavami, ki so proučevale učinke pitja čaja, med drugim na kurjenje maščob. Že dve skodelici na dan sta pri populaciji v dobrih dveh tednih brez drugih ukrepov povzročili izgubo teže za pet odstotkov. Pri drugi raziskavi so ugotovili, da skodelica zelenega čaja na dan ustreza izgubi 50 kalorij zaradi pospeševanja notranjih procesov, kar se na dolgi rok lahko kaže v zavidanju vredni izgubi kilogramov.
Čili
Težko bi si predstavljali boljšega pospeševalca izgorevanja maščob, kot je čili. Že desetletja velja za živilo, ki je dobrodošlo v vsaki dieti, vendar dolgo niso vedeli, zakaj je tako. Po seriji raziskav so vendarle odkrili čudežno učinkovino, ki jo vsebuje: to je kapsaicin in vpliva na presnovo proteinov, ti pa vplivajo na presnovo maščob. V vrsti zapletenih procesov, ki jih ta encim povzroči, se zaužite maščobe pokurijo precej hitreje, kot bi se sicer. Ker je precej močna zadeva, ki je marsikdo ne prenese, so se seveda proizvajalci domislili tudi izvlečkov čilija v obliki prehranskih dopolnil. Kapsaicin je osnova številnih izdelkov za hujšanje, saj pomaga pri odpravljanju neželenih maščobnih oblog.
Jogurt
Že tako in tako je zaveznik zagovornikov vitke linije. Predvsem pomembna je njegova vloga v reguliranju črevesne flore, ki pomaga presnovnim procesom, da se odvijajo kar najbolj optimalno. Če nam dobrih bakterij manjka, potem je tudi prebava v spodnjih delih prebavnega trakta otežena, proces pa toliko upočasnjen, da se tvori več toksinov, ki še dodatno škodujejo našemu telesu. Če bi res radi kaj od bakterij in ne le kupa sladkorja v lončku, je najbolje zaužiti povsem navadnega brez dodanih sladkorjev ali drugih dodatkov.
Perutnina
Proteini pomagajo pri dvigu mišične mase, in več kot je imamo, hitrejši je presnovni tok. Ker na primer piščančje ali puranje meso spadata med bolj priporočljive in po naravi manj mastne vrste, sta torej dobra izbira, ko želimo več proteinov. Zaradi lažje prebavljivosti je perutnina lahko živilo, ki kljub proteinski strukturi ne obremenjuje naše prebave, obenem pa jo dovolj stimulira, da se tudi druga hrana dobro in hitro prebavi. In še najboljše? Piščanček je všeč skoraj vsakemu, tudi otrokom, zaradi milega okusa pa je uporaben v vrsti jedi in kosil.
Grenivka
Več popularnih shujševalnih diet temelji na uživanju grenivk in njihovega soka, saj naj bi vsebovale encime, ki pomagajo pri pospešenem izgorevanju maščob v telesu. Vsebuje veliko pektina, topne vlaknine, ki pomaga pri zniževanju povišanega holesterola v krvi. Seveda tudi pri grenivkah ne gre pretiravati. Kljub temu da ta zdrav sadež dokazano vrača vitalnost in ima ogromno vitamina C ter veliko vlaknin, bi bila dieta s pretiranimi količinami preutrudljiva za telo. Obenem prav zaradi učinka na presnovne poti vpliva tudi na presnovo mnogih zdravil in je zato ob hkratnem jemanju treba biti še posebno previden. Učinkovine v njej lahko nenamerno povečajo učinek nekaterih zdravil. Interakcija je posledica kemičnih sestavin, ki so zelo specifične za grenivko in jih drugi citrusi (limona, pomaranča, mandarina) ne vsebujejo.
Česen
Česen je za človeško telo blagodejen iz več vidikov, še najmanj sicer za ljubimce. Ko prerežemo strok, najprej zaduhamo močno mešanico eteričnih olj, nato pa se zaradi oksidacije sprosti prek 200 spojin, od katerih jih več kot 70 vsebuje žveplo. Prav žveplove spojine so biološko aktivne, ker je ta mineral sestavni del inzulina, hrustancev, antikoagulanta heparina in nekaterih B-vitaminov, zato močno stimulira delovanje več organov. Povrhu zniža koncentracijo lipidov v krvi, serumski holesterol, trigliceride in slabi LDL-holesterol. Obenem pa zviša dobri HDL-holesterol in skrbi za vitalnost žil.