POCENI KOSILO

Bučke, polnjene z zelenjavo, ajdovi peresniki s skušo po domače 
in sadni krožnik

Objavljeno 04. avgust 2013 15.00 | Posodobljeno 04. avgust 2013 15.00 | Piše: Janko Mavec
Ključne besede: poceni kosilo

Odvetnik Anton Pregelj je skuhal poceni primorsko kosilo za štiri, ki je stalo 9,79 evra.

Anton Pregelj, predsednik dobrodelnega društva Hiša Sonca, ki pomaga pri uveljavljanju ljudi s posebnimi potrebami v družbi, je v prostem času tudi navdušen kuhar. Je velik pristaš domače primorske kuhinje in različnih ribjih jedi. Kuhal je v restavraciji Druga violina na Starem trgu v Ljubljani.

Bučke, polnjene z zelenjavo

Bučki operemo in po dolgem prerežemo na pol. Vse štiri polovice izdolbemo in jih rahlo nasolimo, da spustijo vodo. Na oljčnem olju popražimo čebulo, da postane steklena, dodamo česen in rahlo pražimo, da se zmehča. Nato dodamo paradižnik in meso bučk, ki smo ga prej izdolbli. Dušimo, da se paradižnik in bučke zmehčajo, in začinimo s ščepcem suhe mlete bazilike in origana ter po okusu solimo. Nato dodamo še koren, ki smo ga nastrgali, in prilijemo vino. Dušimo, dokler voda in vino ne izhlapita. Vse štiri polovice napolnimo in jih pečemo 10 minut v pečici pri 180 stopinjah. Po desetih minutah po vrhu bučk potresemo ali pa položimo rezine sira in pečemo še 5 minut, da se sir lepo stopi in zapeče.

Ajdovi peresniki s skušo po domače

Peresnike skuhamo in jih odcedimo. V ponev vlijemo oljčno olje, da se pokrije dno. Segrejemo in dodamo pelate. Kuhamo, dokler pelati ne zavrejo, nato dodamo sesekljano svežo baziliko, solimo in dodamo ščepec origana. Dobro premešamo in dodamo na kolobarje nasekljane oljke in kapre. Pustimo vreti na rahlem ognju minuto ali dve, nato dodamo še skušo. Najpreprostejša je konzervirana skuša v oljčnem olju, ki jo iz konzerve zdrobimo in postrgamo z vilicami, da se lepo razporedi. Vse skupaj premešamo in s tako skuhano omako prelijemo peresnike. Glede na okus se lahko v omako doda tudi ščepec mlete pekoče paprike ali čilija.

Sadni krožnik

Sadje umijemo in posušimo. Figi prerežemo po dolgem na pol in polovičke popečemo z notranjo stranjo navzdol na rahlem ognju na suhi ponvi. Pečemo toliko časa, da rahlo potemnijo (približno dve minuti). Banani narežemo na kolobarje, kivi olupimo in ga narežemo na rezine, jagode na četrtine, grozdje pa na polovice. Pečene fige in sadje enakomerno porazporedimo po krožnikih. Sadje naj bo ohlajeno.
 

Bučke, polnjene z zelenjavo

2 bučki (1 kg 2 €) 1,2 €

1 čebula 0,2 €

strok česna 0,25 €

3 paradižniki (1 kg 1 €) 0,4 €

2 korena (1 kg 1,20 €) 0,18 €

150 g naribanega sira (1 kg 7 €) 1,05 €

žlica oljčnega olja 0,15 €

sol

bazilika in origano

1 dl belega vina (1 l 2 €) 0,2 €

Skupaj: 3,63 €

Ajdovi peresniki po domače

300 g ajdovih peresnikov (1 kg 1,60 €) 0,48 €

4 dl paradižnikovih pelatov (1 kg 1,40 €) 0,56 €

10 dag izkoščičenih oljk (1 kg 3,50 €) 0,35 €

25 g kaper (1 kg 8,50 €) 0,22 €

125 g skuše (konzerva) 1,2 €

šop sveže bazilike

2 žlici oljčnega olja 0,3 €

sol

origano

Skupaj: 3,11 €

Sadni krožnik

2 figi (1 kg 4 €) 0,8 €

2 banani (1 kg 0,80 €) 0,4 €

2 kivija (1 kg 2,50 €) 0,25 €

20 dag jagod 0,8 €

40 dag belega in rdečega grozdja (1 kg 2 €) 0,8 €

Skupaj: 3,05 € 

 

Deli s prijatelji