IZKORISTITE JIH

Bučke: Okusne in hitro pripravljene

Objavljeno 17. junij 2017 15.00 | Posodobljeno 17. junij 2017 15.06 | Piše: Alenka Kociper
Ključne besede: bučke okusi

Bučk se lahko lotijo tudi popolni začetniki v kuhinji.

Bučke so pregnale medveda.

Bučke so zdrava in lahka zelenjava nežnega in nevsiljivega okusa, ki jo lahko pripravimo na neskončno načinov. Uporabne so za slane in sladke jedi, njihova priprava ne zahteva veliko časa, lotijo pa se jih lahko tudi popolni začetniki. Kmalu bodo vrtovi polni bučk, in ker so najboljše tiste, ki jih nabiramo sproti, bomo potrebovali precej domišljije pri receptih, da se jih ne bomo naveličali. Z malo iznajdljivosti jih imamo lahko na krožniku večkrat na teden, pa bo kosilo kljub temu vselej drugačno.

Priprava večine bučnih jedi je preprosta in zlasti hitra. Juho, na primer, imamo na krožniku v petnajstih minutah. Bučke skuhamo z malo krompirja, začinimo po okusu, zmeljemo s paličnim mešalnikom in na koncu dodamo kislo smetano in nekaj kapljic bučnega olja.

Lahko jih dušimo v omakah, nadevane pečemo v pečici, popečemo na žaru ali ponudimo presne, v solati ali pokapane z limonovim sokom.

Narezane na palčke ponudimo z različnimi hladnimi omakami. Bučke imajo nizko energijsko vrednost, vendar so polne vitaminov in mineralov.

Bogate so z vlakninami in vodo, zato dobro vplivajo na prebavo in so primerne med različnimi dietami

Deli s prijatelji