KUHINJA

Bučka, kraljica zelenjave

Objavljeno 06. marec 2012 13.00 | Posodobljeno 06. marec 2012 12.45 | Piše: Katja Cah

Strast do dobre preproste prehrane je najbolj značilna za sosede Italijane.

Antonio Carluccio in Gennaro Contaldo.

»Mangiare e come fare l'amore!« (Jesti je kot ljubiti se!) pogosto vzklikajo v zanosu. Stavijo na zdrave in sveže sestavine. Verjetno najpogosteje uporabljena zelenjava v Italiji so bučke. Lahko si jih privoščimo surove, popečene v obliki rezin, pečene v pečici ali na žaru, nadevane ali ocvrte. Odlične recepte najdemo v novi debeli kuharici iz založbe Narava z naslovom Dva požrešna Italijana. Napisala sta jo Antonio Carluccio in Gennaro Contaldo, vodilni avtoriteti na področju italijanske kuharije v Veliki Britaniji in tudi znani televizijski kuharski par na BBC. Gospoda ne prodajata bučk, jedi so preizkušeno slastne.

  • Zvitki

Za 16 zvitkov potrebujemo: 2–3 velike bučke, sol, 100 g grobo nasekljane gorgonzole, 6 tanko narezanih na soncu posušenih paradižnikov v olju, šopek sveže bazilike, za marinado 4 žlice hladno stiskanega olivnega olja in še malo za pekač, velik drobno nasekljan strok česna in sveže zmleti črni poper.

Priprava: Pečico segrejemo na 180 stopinj. V skledici zmešamo sestavine za marinado in postavimo na stran. Bučke po dolgem narežemo na 5 mm debele rezine. Razporedimo jih po krožniku, posolimo in pustimo 40 minut, da oddajo nekaj tekočine in se zmehčajo. Popivnamo jih s suho kuhinjsko krpo, položimo na lahno naoljen pekač in jih premažemo z nekaj marinade. V pečici jih pečemo od 10 do 15 minut, da se po robovih zlato obarvajo. Bučke obrnemo, premažemo s preostalo marinado in pečemo še minutko. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladijo. Na vsako rezino položimo nekaj koščkov gorgonzole, par rezin posušenega paradižnika in list ali dva bazilike ter zvijemo. Razporedimo na servirni krožnik in okrasimo z lističi bazilike.

  • Ocvrte bučkine vžigalice

Za štiri osebe potrebujemo: 600 g majhnih mladih bučk, olivno olje za cvrenje, sol in sveže zmleti črni poper, za testo 2 žlici moke in 2 stepeni jajci.

Priprava: Bučkam odrežemo oba konca in jih po dolgem prerežemo na pol. Izdolbemo belo sredico in morebitna semena (ta del vsebuje preveč vode za cvrenje), preostanek bučk pa narežemo na paličice. Te prerežemo na pol, da dobimo 5 cm dolge vžigalice. V globoki kozici segrejemo olje, da se začne malo kaditi. Medtem skupaj stepemo moko in jajci, da dobimo rahlo testo. Solimo in popramo. Za pest bučkinih vžigalic pomočimo v testo, potem jih potopimo v vroče olje. Bučke v več izmenah cvremo po 4 do 5 minut, da postanejo hrustljave, pri čemer jih med cvrenjem ločimo med seboj z žlico. Ocvrte dobro odcedimo na kuhinjskem papirju. Posujemo s soljo in poprom ter takoj postrežemo.

  • Solata z meto in rukolo

Za štiri osebe potrebujemo: 120 ml hladno stiskanega olivnega olja, 4 žlice balzamičnega kisa, drobno nasekljan strok česna, pest drobno nasekljane sveže mete, 4 majhne bučke in nekaj pesti rukole.

Priprava: V skledici stepemo olivno olje in kis skupaj s česnom in z meto ter postavimo na stran. Bučkam odrežemo konce in jih z lupilnikom za zelenjavo narežemo na kot papir tanke rezine. Te prelijemo s polivko, dobro zmešamo in pustimo, da se marinirajo 10 minut ali več. Marinirane bučke damo na pladenj. Dodamo rukolo, premešamo in ponudimo.

Deli s prijatelji