POCENI KOSILO

Brusketa na rukoli, njoki s pestom genovese, brezglutenska sladica z jagodami in maskarponejem

Objavljeno 29. april 2016 13.45 | Posodobljeno 29. april 2016 13.45 | Piše: Janko Mavec

Kosilo za štiri lačne je pripravljeno po navdihu vodje restavracij Al‘Capone in Oštarija pri Oljki v ljubljanskem BTC Muniba Jašaragića.

Munib Jašaragić je vodja restavracij Al Capone.

Munib Jašaragić je vodja restavracij Al Capone in Oštarija pri Oljki v ljubljanskem BTC. Je ljubitelj italijanske hrane, obožuje predvsem testenine, rižote in njoke. Kakovost svojih jedi bi rad še izpopolnil in v goste povabil kakšnega vrhunskega kulinaričnega mojstra iz tujine, ki bi izobraževal domače kuharje ter ustvaril kaj novega. Pove, da njoke izdelujejo sami, v kratkem pa načrtujejo pripravo domačih raviolov. Ustvariti si želi čim več preprostih domačih italijanskih jedi, saj se zaveda, da si gostje želijo, da bi bilo na meniju vsake toliko tudi kaj novega.

Kosilo za štiri osebe skupaj: 10,33 evrov 

Brusketa na posteljici rukole

Bageto narežemo na centimeter debele rezine in jih z obeh strani na rahlo popečemo. Na olju prepražimo nasekljan česen in dodamo pelate iz pločevinke. Dobro prepražimo, omako zmeljemo s paličnim mešalnikom in dodamo malo sveže bazilike. Popečene kruhke premažemo s paradižnikovo omako, nanjo naložimo na rahlo popečeno papriko in češnjev paradižnik. Povrhu naribamo mocarelo. Položimo v pekač in popečemo v pečici, segreti na 220 stopinj. Pečemo približno sedem minut, da se sir stopi.

Njoki s pestom genovese

Vse sestavine za njoke zgnetemo v gladko zmes. V kozici segrejemo vodo, dodamo ščepec soli in njoke kuhamo, dokler ne priplavajo na površje. Za pesto damo v možnar baziliko, parmezan, olupljen česen, pinjole, sol, poper in olje ter s tolkačem mešamo in tremo toliko časa, da dobimo gladko zmes. V ponev dodamo malo oljčnega olja, pesto in kuhane njoke. Na hitro premešamo in jed je pripravljena. Okrasimo z nekaj kapljicami oljčnega olja in češnjevim paradižnikom.

Brezglutenska sladica s svežimi jagodami in maskarponejem

Testo pripravimo tako, da beljake stepemo do polovice, dodamo sladkor in stepamo, dokler ne dobimo gladke zmesi. Vanjo z metlico narahlo primešamo žlico škroba in damo v pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo 10 minut na 150 stopinjah.

Za nadev damo v malo večjo skledo maskarpone, jogurt, sladkor v prahu in vaniljev sladkor. Dobro premešamo in damo za nekaj minut v hladilnik. Ko je nadev pripravljen, na drobno narežemo jagode in jih na rahlo primešamo v kremo. Na krožnik položimo pečeno testo, ga premažemo s kremo z jagodami in nanjo položimo drugo plast testa. Okrasimo s svežo meto in jagodami ter postrežemo.

Brusketa na posteljici rukole
1 bageta0,08 evra
0,03 l olja0,03 evra
400 g pelatov v pločevinki0,60 evra
2 stroka česna0,50 evra
2 ščepa popra 
5 žlic oljčnega olja0,30 evra
0,05 kg paprike0,12 evra
0,03 kg mocarele0,12 evra
0,02 kg paradižnika0,04 evra
0,06 kg rukole0,10 evra
 Skupaj: 1,89 evra
Njoki s pestom genovese
Njoki 
0,15 kg moke0,11 evra
0,1 kg pšeničnega zdroba0,17 evra
0,25 kg krompirja0,15 evra
1 jajce0,14 evra
ščepec soli 
Pesto 
120 g sveže bazilike 
80 g parmezana1,25 evra
2 stroka česna0,50 evra
80 g pinjol2,85 evra
ščepec soli 
2 ščepca popra 
5 žlic oljčnega olja0,30 evra
 Skupaj: 5,47 evra
Brezglutenska sladica 
z jagodami in maskarponejem
Testo 
5 beljakov0,70 evra
0,2 kg sladkorja0,22 evra
žlička škroba0,18 evra
Nadev 
0,125 kg maskarponeja1,12 evra
0,01 kg sladkorja v prahu0,03 evra
0,12 kg svežih jagod0,48 evra
0,05 l tekočega jogurta0,06 evra
0,01 kg sladkorja v prahu0,18 evra
 Skupaj: 2,97 evra

 

Deli s prijatelji