KUHAR TEDNA

Brezmesno: Fižolov burger

Objavljeno 20. avgust 2014 15.00 | Posodobljeno 20. avgust 2014 15.00 | Piše: Špela Ankele

Brezmesni hamburger, ki bo zaradi polnosti okusov brez dvoma teknil tudi mesojedcem.

Vse sorte sem že delal, ampak vedno znova me je kot magnet vleklo v kuhanje. Zdaj imam že dobro leto podjetje, v katerem lahko lepo izpolnjujem svoje dolgoletne kuharske želje, saj se ukvarjam s cateringom, na kranjski železniški postaji pa imam še Dobroteko, v kateri lačnim popotnikom ponujamo sendviče in preostale hitre prigrizke,« pojasni Škofjeločan Anže Skvarč.

Potihem nam še zaupa, da se sredi Škofje Loke kmalu obeta odpiranje prav posebnega lokalčka, v katerem bodo na svoj račun prišli vsi čokoholiki. Za Okuse je tokrat predstavil brezmesni hamburger, ki bo zaradi polnosti okusov brez dvoma teknil tudi mesojedcem.

Za 4 osebe:


  • 425 g rdečega fižola iz pločevinke
  • 150 g šampinjonov
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 1 žlička mletih semen koriandra
  • 1 žlička mlete kumine
  • 2 vejici peteršilja
  • nekoliko olja
  • sol, poper
  • 3 žlice drobtin
  • moka za pomokanje

Za serviranje:

  • štiri štručke ali žemljice
  • pest rukole
  • par rezin paradižnika
  • po želji še pekoča omaka

V ponvi segrejemo olje in prepražimo nasekljano čebulo, dodamo strt česen, koriander, kumino in pražimo eno minuto.

Dodamo narezane šampinjone in med mešanjem pražimo pet minut oziroma tako dolgo, da voda iz šampinjonov izpari. Mešanico pretresemo v skledo.

Fižol odcedimo in ga pretlačimo oziroma zmeljemo v multipraktiku.

Pretlačen fižol stresemo h gobam, dodamo nasekljan peteršilj, sol, poper in drobtine in premešamo.

Segrejemo ponev, v katero dodamo malce olja. Maso razdelimo na štiri dele in s pomočjo kančka moke oblikujemo pleskavice, ki jih na vsaki strani pečemo dve minuti.

Serviramo v štručki z rukolo, pekočo omako in rezino ali dvema paradižnika.

Sommelierka Mira Šemić k fižolovemu burgerju priporoča modro frankinjo.

Deli s prijatelji