NEKAJ SLADKEGA

Brezglutenski brownieji

Objavljeno 18. september 2015 17.00 | Posodobljeno 18. september 2015 17.00 | Piše: Beba Splichal

Odlično je tudi zdravo.

Riževa moka je zelo bogata z beljakovinami. Lahko je pripravljena iz belega ali rjavega (polnozrnatega) riža – ta je bolj kakovostna in vsebuje več mineralov in vlaknin, še posebno veliko vitaminov skupine B. Riževa moka je brezglutenska, zato je posebno primerna kot nadomestilo pšenični moki za ljudi, ki so preobčutljivi za gluten. 

Pripravimo, preden začnemo:

pekač, premera 23 x 35, obložen s papirjem za peko.

Sestavine

  • 4 žličke lanenih semen
  • 140 g mandljev
  • 100 g polnozrnate riževe moke
  • 3 žlice koruznega škroba
  • 50 g kakava
  • ščep soli
  • žlička in pol naravnega 
pecilnega praška
  • 100 g temne čokolade
  • 50 g kokosove maščobe
  • 220 g kristalnega rjavega sladkorja
  • 70 ml sojinega mleka
  • četrt žličke vanilje v prahu
  • 60 g orehov

Kako se lotimo?

1. Lanena semena zmeljemo v moko. Jaz uporabim kar mlinček za kavo. Laneno moko zmešamo s tremi žlicami vode.

2. Mandlje prav tako zmeljemo v moko.

3. V skledi zmešamo riževo moko, škrob, kakav, mandljevo moko, sol in nazadnje pecilni prašek.

4. Vključimo pečico na 180 stopinj. V kozici stopimo polovico čokolade in kokosovo maščobo. Primešamo namočeno laneno moko, sladkor, sojino mleko in vaniljo. Prilijemo k suhim sestavinam v skledi in z lopatico premešamo, tako da se sestavine povežejo.

5. Orehe in preostalo čokolado grobo nasekljamo in dodamo pripravljeni masi.

6. V pekač nadevamo gosto testo in ga pogladimo z lopatico, lahko tudi z dlanmi. Pečemo pol ure.

7. Pustimo, da se v pekaču popolnoma ohladi, preden ga narežemo na kocke.

 *NEKAJ SLADKEGA 

Deli s prijatelji