Breskve veljajo za enega od najbolj priljubljenih zdravih prigrizkov v najbolj vročem letnem času, zlasti tik po tem, ko se prijetno ohlajeni vrnemo iz morja, jezera, bazena ali reke. Vsebujejo ogromno vitamina C in A. Kadar nam ostane več sadežev in se bojimo, da bodo zgnili, jih uporabimo pri pripravi malice ali posladka.
Pinjenčeva juha s sadjem
Za 4 osebe
- 500 ml pinjenca
- 300 g jogurta
- 4 žlice mehkih ovsenih kosmičev
- 4 žlice medu
- 250 g malin
- 2 breskvi
- 4 vejice mete
- Pinjenec zmešamo z jogurtom, ovsenimi kosmiči in medom.
- Maline oprhamo in obrišemo do suhega.
- Breskve operemo, razpolovimo in izkoščičimo.
- Juho vlijemo v štiri skodelice in potresemo z malinami in narezanimi breskvami.
- Okrasimo z meto.
(Vir: Lahka kuhinja, založba Učila)
Koktajl daiquiri
Za en kozarec za martini
- 1/4 zrele breskve
- 2 cl limetnega soka
- kavna žlička sladkorja v prahu
- 5 cl breskovega soka
- limetni sok
- sladkor
- Breskev narežemo na velike kose in jo damo v električni mešalnik.
- Dodamo limetni sok, sladkor v prahu, breskov sok in pest zdrobljenega ledu ter vse skupaj gladko piriramo.
- Kozarec za martini okrasimo s sladkornim robom, tako da ga pomočimo naprej v limetni sok, nato pa v sladkor.
- Daiquiri previdno nalijemo v kozarec za martini.
- Po želji okrasimo s krhljem sveže breskve.
(Vir: Koktajli, založba Učila)
Z medenimi orehi
- 80 dag breskev
- 5 dag nasekljanih orehov
- 4 žlice medu
- 1 vaniljev sladkor
- 5 dag sladkorja
- 2 ščepca cimeta
- Breskve olupimo, razpolovimo in odstranimo koščice.
- Pripravimo zmes iz orehov, medu, sladkorja in cimeta.
- Breskove vdolbine napolnimo z nadevom, jih damo v ogreto pečico in 15 minut pečemo na 180 stopinjah Celzija.
(Vir: 101 zelenjavni jedilnik, založba Modrijan)