SVEŽE

Breskve – nepogrešljive spremljevalke poletja

Objavljeno 10. julij 2013 20.10 | Posodobljeno 10. julij 2013 20.12 | Piše: Katja Cah

Trije slastni recepti z najljubšim poletnim sadežem.

Pinjenčeva juha s sadjem.

Breskve veljajo za enega od najbolj priljubljenih zdravih prigrizkov v najbolj vročem letnem času, zlasti tik po tem, ko se prijetno ohlajeni vrnemo iz morja, jezera, bazena ali reke. Vsebujejo ogromno vitamina C in A. Kadar nam ostane več sadežev in se bojimo, da bodo zgnili, jih uporabimo pri pripravi malice ali posladka.

Pinjenčeva juha s sadjem

Za 4 osebe

  • 500 ml pinjenca
  • 300 g jogurta
  • 4 žlice mehkih ovsenih kosmičev
  • 4 žlice medu
  • 250 g malin
  • 2 breskvi
  • 4 vejice mete
     
  • Pinjenec zmešamo z jogurtom, ovsenimi kosmiči in medom.
  • Maline oprhamo in obrišemo do suhega.
  • Breskve operemo, razpolovimo in izkoščičimo.
  • Juho vlijemo v štiri skodelice in potresemo z malinami in narezanimi breskvami.
  • Okrasimo z meto.
    image

(Vir: Lahka kuhinja, založba Učila)

Koktajl daiquiri

Za en kozarec za martini

  • 1/4 zrele breskve
  • 2 cl limetnega soka
  • kavna žlička sladkorja v prahu
  • 5 cl breskovega soka
  • limetni sok
  • sladkor
  • Breskev narežemo na velike kose in jo damo v električni mešalnik.
  • Dodamo limetni sok, sladkor v prahu, breskov sok in pest zdrobljenega ledu ter vse skupaj gladko piriramo.
  • Kozarec za martini okrasimo s sladkornim robom, tako da ga pomočimo naprej v limetni sok, nato pa v sladkor.
  • Daiquiri previdno nalijemo v kozarec za martini.
  • Po želji okrasimo s krhljem sveže breskve.

(Vir: Koktajli, založba Učila)

Z medenimi orehi
image

  • 80 dag breskev
  • 5 dag nasekljanih orehov
  • 4 žlice medu
  • 1 vaniljev sladkor
  • 5 dag sladkorja
  • 2 ščepca cimeta
     
  • Breskve olupimo, razpolovimo in odstranimo koščice.
  • Pripravimo zmes iz orehov, medu, sladkorja in cimeta.
  • Breskove vdolbine napolnimo z nadevom, jih damo v ogreto pečico in 15 minut pečemo na 180 stopinjah Celzija.

(Vir: 101 zelenjavni jedilnik, založba Modrijan)

Deli s prijatelji