Ko pomislimo na božič in novo leto, se nam pred očmi navadno narišejo pečeni piščanci, pečenke in potice, le redkim zelena, jagode in kapesante. A prav to nam je pripravil Janez Bratovž v svoji restavraciji JB v središču Ljubljane, ki že dolgo slovi po vrhunski kulinariki. »Zakaj bi pa bilo vedno enako? In kapesante so ravno v tem času najboljše, tudi stebelna zelena je ena redkih stvari, ki jih lahko zdaj, sredi decembra, še najdemo na vrtu,« pojasni izbiro jedi, sicer ene njegovih popolnoma novih kreacij. In s koščki rdeče jagodne želatine ter želatine iz zelene je krema res videti prav božična in dobrodošlo osvežilna.
Kapesanta na kremi stebelne zelene z jagodami in zelenim jabolkom
- 4 kapesante
- 1 rezina belega kruha
- 1 dl sončničnega olja
- 0,5 kg stebelne zelene
- 2 lista želatine
- 2 jagodi
- 1 zeleno jabolko
- 5 dag masla
- 0,5 dl oljčnega olja
- solni cvet
Zeleno zrežemo in jo stisnemo v sokovniku, da dobimo sok.
Želatino namočimo. V 1 dl soka zelene dodamo želatino in malo segrejemo. Nalijemo v nizko posodico in ohladimo.
V preostali sok med mešanjem s paličnim mešalnikom dodajamo sončnično olje, da dobimo kremo.
Sveže kapesante očistimo. Iz kapesantinih jeter in kruha zgnetemo maso in jo damo za 4 ure sušit na 60 stopinj Celzija. Ko je masa popolnoma suha, jo zmešamo v mešalniku, da dobimo prah. Meso kapesant na hitro popečemo na maslu.
Serviranje
Na krožnik damo kremo, nanjo položimo kapesanto, solimo s solnim cvetom in posujemo s prahom kapesante. Jagode in jabolka narežemo na majhne kocke in jih dodamo na krožnik. Enako storimo z želejem zelene. Pokapamo z oljčnim oljem.