PRAZNIČNI OKUSI

Božična večerja z Binetom Volčičem

Objavljeno 20. december 2014 11.30 | Posodobljeno 20. december 2014 11.30 | Piše: Špela Ankele

Bine Volčič (www.binevolcic.si): elegantna hladna predjed za praznično mizo.

Marinirani losos s črno majonezo. Foto: Špela Ankele

Čeprav je bil še pred dobrim mesecem odločen, da se bo po koncu šova Gostilna išče šefa sprva dobro spočil, pa je naneslo tako, da je Bine Volčič že skočil v nov projekt. In tako je pod močnimi lučmi v studijski kuhinji sredi Kranja, kjer že nastajajo posnetki za prvi slovenski portal videoreceptov, nastala elegantna hladna praznična predjed, ki jo je sestavil naš najbolj znani televizijski chef. Kljub temu da bodo prihajajoči tedni zanj kar pestri, saj ga za spletno stran www.binevolcic.si čaka snemanje 50 videoreceptov in 30 kuharskih postopkov, si bo za božič in novo leto vzel čas za tiste, ki jih ima najraje – za ženo Katarino in njun naraščaj.


Danes vas ob Slovenskih novicah čakajo božični Okusi, kjer boste poleg že objavljenega recepta našli tudi recepte šefov Tomaža Kavčiča iz Gostilne pri Lojzetu, Janeza Bratovža iz restavracije JB, Tomaža Bevčiča iz restavracije Rizibizi, Uroša Štefelina iz vile Podvin, Branka Podmenika iz pivnice Union, Benjamina Launaya iz hotela Vander in Jakoba Pintarja iz Smrekarjevega hrama.
 

Marinirani losos

Za 4 osebe

  • 200 g fileja lososa
  • 250 g grobe morske soli
  • 125 g sladkorja
  • 3 g janeževih semen
  • 3 g janeževe zvezde
  • 1 lupina limone
  • 1 lupina limete
  • 1 lupina pomaranče
     

File lososa očistimo in mu odstranimo kožo. Lupino ene cele pomaranče, limone in limete na fino naribamo. Pazimo, da ne dodamo belega dela lupine agrumov, ki ima grenak okus in bi pokvaril našo marinado. Janeževo zvezdo in janeževa semena zmeljemo ter jih zmešamo skupaj z grobo morsko soljo, sladkorjem, naribanimi lupinami agrumov ter janeževo začimbno mešanico. Nato file lososa zakopljemo v pripravljeno mešanico soli, sladkorja in začimb, vse skupaj pa zavijemo v plastično folijo za živila. V hladilniku pustimo lososa počivati približno šest ur. Po končanem mariniranju ga speremo s hladno vodo, obrišemo do suhega in narežemo na rezine.

Sipina majoneza

Za 4 osebe

  • 1 rumenjak
  • 1 žlička sipinega 
črnila
  • vejica peteršilja
  • pol stroka česna
  • 200 ml olja
  • sok ene limone
  • sol
  • sveže mleti beli poper

Najprej drobno narežemo peteršilj in nasekljamo česen. Nato vse sestavine (razen olja in limone) z metlico (ali s paličnim mešalnikom) dobro zmešamo. Med stepanjem počasi dodajamo olje. Na koncu dodamo limonov sok po okusu.

Kako postrežemo? 

Na krožnik dekorativno zložimo rezine lososa ter zraven v manjši skodelici postrežemo sipino majonezo, ki bo služila kot pomaka. Pri takšni pojedini seveda ne smejo manjkati še popečene rezine francoske štruce.

Deli s prijatelji