NEKAJ SLADKEGA

Borovničeve palačinke brez glutena

Objavljeno 26. avgust 2015 15.00 | Posodobljeno 26. avgust 2015 15.00 | Piše: Beba Splichal

Palačinke naj bi bile prva stvar, ki jo je človek naredil iz moke.

Foto: Hana Splichal

Ameriške palačinke se po navadi jedo za zajtrk, vsaj tri zložene na kupčku, prelite z javorjevim sirupom ali toplo karamelno omako. Masi dodajo pecilni prašek, zato so palačinke debelejše, po premeru pa manjše, kot jih poznamo pri nas. Pravijo, da naj bi bile prva stvar, ki so jo ljudje naredili iz moke, zato ne preseneča, da ima skoraj vsak del sveta svojo variacijo te priljubljene jedi.

Sestavine

  • žlica lanenih semen
  • 3 žlice vode
  • 200 ml sojinega vaniljevega mleka
  • žlica limonovega soka
  • 60 g ovsenih kosmičev
  • 60 g riževe moke (polnozrnate)
  • žlička pecilnega praška
  • pol žličke sode bikarbone
  • ščep soli
  • vanilja v prahu
  • javorjev sirup
  • žlica stopljene kokosove maščobe
  • 100 g borovnic (gozdne ali ameriške) 

Pripravimo, preden začnemo:

ponev za palačinke.

Kako se lotimo?

1. Lanena semena fino zmeljemo v kavnem mlinčku. Zmešamo jih s tremi žlicami vode in pustimo stati.

2. Sojino mleko in limono zmešamo in pustimo, da se rahlo sesiri.

3. V kavnem mlinčku zmeljemo ovsene kosmiče, da dobimo moko. V večji skledi zmešamo ovseno in riževo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol in vaniljo v prahu. Prilijemo sojino mleko, javorjev sirup in stopljeno maščobo, dodamo namočena lanena semena in vse dobro premešamo, najlažje z večjo metlico ali pa tudi z ročnim mešalnikom.

4. Čisto na koncu dodamo borovnice in rahlo premešamo.

5. Ponev močno segrejemo, rahlo namastimo in na sredino zlijemo za zajemalko mase. Ker je precej gosta, jo z zajemalko razmažemo in oblikujemo manjši krog. Zaradi pecilnega praška bodo palačinke zrasle. Ko na površini nastanejo mehurčki, z lopatico palačinko obrnemo in do zlato rjavega spečemo še na drugi strani. Tako spečemo vse palačinke.

6. Palačinke so precej delikatne in hitro razpadejo, zato jih obračamo zelo previdno. Najbolj pomembno pa je, da je ponev dovolj segreta, zato bo prva palačinka najverjetneje razpadla – okusna pa je tudi kot šmorn. Pečene zložimo na kupček in prelijemo z javorjevim sirupom.

Deli s prijatelji