NEKAJ SLADKEGA

Borovničeva pita

Objavljeno 04. julij 2015 14.00 | Posodobljeno 04. julij 2015 14.00 | Piše: Beba Splichal

Borovničeva pita je tradicionalna slaščica iz države Maine v ZDA.

Foto: Hana Splichal

Zgodovina pite sega vse do antičnega Egipta. Prve pite so prišle v Ameriko z angleškimi priseljenci. Na začetku so jih pekli v testu, in to samo zato, da je nadev obdržal obliko, in največkrat hrustljavega krhkega testa sploh niso pojedli. Skozi leta pa so jih tako zelo posvojili in izoblikovali, da so zdaj najbolj tipična slaščica v Ameriki. Imajo tudi rek, ki pravi: Toliko ameriški kot jabolčna pita (»As American as apple pie.«). Pita z borovnicami je nosilni motiv zanimivega filma Moje borovničeve noči.

Pripravimo, preden začnemo:

manjši pekač za pito.

Kako se lotimo?

1. Najprej pripravimo testo. V skledi zmešamo obe vrsti moke, sol in sladkor. Postavimo v zamrzovalnik za petnajst minut. Medtem stopimo kokosovo maščobo in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Ohlajeni moki počasi prilivamo maščobo in mešamo s prsti, da nastane drobtinam podobna mešanica. Spet postavimo v zamrzovalnik za deset minut.

2. Pripravimo kozarec vode z ledenimi kockami. Po žlicah jo prilivamo moki in hitro zamesimo testo. Mogoče bomo potrebovali samo štiri žlice moke, mogoče šest, odvisno od moke. Vode potrebujemo samo toliko, da bo testo stalo skupaj.

3. Zavijemo ga v prozorno folijo in pustimo stati pol ure. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Razvaljamo ga na peki papirju in položimo v namaščen pekač za pito. Sega naj do vrha njegovega oboda.

4. Za nadev zmešamo vse sestavine v večji skledi in mešanico stresemo na testo. Po želji povrhu pito okrasimo z izrezanimi srčki iz ostankov testa ali pa naredimo iz njega svaljke in jih v mrežastem vzorcu položimo na vrh. Pečemo približno 50 minut, da dobi testo lepo barvo. Pustimo, da se pita popolnoma ohladi v modelu, saj se borovničev nadev strdi šele, ko je ohlajen.

Sestavine

Testo:

  • 100 g pšenične črne moke
  • 60 g pirine polnozrnate moke
  • ščepec soli
  • žlica sladkorja
  • 60 ml stopljene kokosove maščobe
  • 5 žlic ledeno mrzle vode

Nadev:

  • 500 g svežih borovnic
  • 150 g sladkorja
  • naribana lupinica eko limone
  • pol žličke cimeta
  • ščepec soli
  • 3 žlice škroba
Deli s prijatelji