Ker smo v avgustovskem času kislih kumaric, recimo eno na temo svežih kumar! Čas bo kar pravi, saj veljajo za poletno zelenjavo, ki ohladi organizem, pomiri pekoč želodec ali ozdravi razdraženo kožo, kar v teh dneh marsikomu greni dopust. No, mogoče pa vam ga grenijo grenke kumare!
Kumara spada v isto družino kot lubenica, bučke in buče. In tako kot vam poleti kar naenkrat vsi sosedje in stare mame ali tete z dežele ponujajo bučke, tako se pojavi vsakič znova tisti znani presežek kumar, ko jih naenkrat dozori preveč za sproti, so že prevelike za vlaganje, jih imajo vsi polne vrtove in hladilnike … Skratka, menda pomaga, če še enkrat ponovimo ali se na novo poučimo o neverjetnih koristih, ki jih ta zelenjava prinaša. Potem se nam utegne zgoditi, da se bomo celo zelo potrudili pridelek vključiti v jedilnike tako, da ne bi vsega zdravja in blagodejnih učinkov po nepotrebnem metali stran. Še posebno ob tem, da je naslednja možnost za tovrstno poceni čiščenje organizma šele naslednje poletje!
Voda, minerali in vitamini
Kumaro sestavlja večinoma voda (97 %) in je hkrati zelo revna s kalorijami (100 g ima le okoli 10 kilokalorij). Drugo so vlaknine, vitamini in minerali – slednji so vzrok za bazično naravo kumare, ki predvsem zaradi magnezija, kalija in kalcija velja za nevtralizatorja kislin v telesu. Tako na primer zmanjšujejo moč sečne kisline oziroma preprečujejo nastanek ledvičnih kamnov, urejajo prebavo, delujejo diuretično, odstranjujejo strupene snovi iz telesa, znižujejo telesno temperaturo, poleg tega uravnavajo krvni tlak in sladkor ter s slednjim močno razbremenijo delovanje žleze trebušne slinavke. So še posebno primerna hrana za sladkorne bolnike in tiste, ki želijo izgubiti kilogram ali dva, pospešujejo prebavo in nas zaradi veliko selena varujejo pred rakom, povrhu pa so še odlična lepotilna kura (notranja in zunanja) za kožo. In vse to v pičlih treh odstotkih, ki kumaro ločuje od čiste vode!
Ker se velik del zaželenih snovi skriva v lupini, se nikar ne trudite z lupljenjem, raje se jih navadite jesti neolupljene. Seveda le domače in neobdelane s pesticidi, sicer pa jih je vseeno bolje olupiti in se znebiti največjega deleža skritih pesticidov in menda celo ostankov voska, s čimer kumare obdelajo za daljšo obstojnost.
Včasih so jih naše babice rade ožemale, saj so vsi verjeli, da so neožete kumare težke za prebavo. No, dandanes pravijo, da je to res samo, če jih jemo še nezrele ali tiste, ki so se preveč zrele že predolgo valjale na soncu. V resnici je menda prav obratno: kumare koristno vplivajo na prebavo, saj pospešujejo izločanje škodljivih snovi in absorpcijo koristnih. Problem ožemanja je ta, da v ožeti vodi konča večji del vitaminov in mineralov, ki jih je seveda neumnost zavreči, ob tem pa pojesti le preostanek oziroma tropine. In to v času, ko se spodbuja čim več tekočine na dan ter bolj »vodena mašila«, ki pozitivno vplivajo na manjši vnos kalorij na dan!
V suši postanejo grenke
Kumare večina ljudi uživa pripravljene v solati – s smetano, z jogurtom, z običajnim kislim prelivom, v grški ali šobski solati itd. Tovrstne solate so nadvse primerne za ljudi, ki imajo probleme s pekočim želodcem, saj delujejo bazično in tako nevtralizirajo presežek kisline, ki ga čutimo kot zgago. Pri domačih kumarah je treba popaziti, da rastejo vedno v dovolj vlažni prsti oziroma da jih ob suši zalivamo, saj sicer postanejo grenke, kar se še najbolj okusi ravno pri svežih. Pazite, da ne pohodite ali poškodujete dolgih vitic, ki povezujejo plodove kumar z njihovimi koreninami, saj lahko zelo hitro prekinete dovod vode, ki igra ključno vlogo pri tem, da kumare niso grenke.
Tople kumare
Razjasnimo še nadvse izmuzljiv pojem toplih kumar, ki ga po izkušnjah sodeč le redko kdo razume. Ker prihajam iz družine, kjer so tople kumare obvezen repertoar poletnih jedilnikov, mi je bilo od nekdaj zanimivo, da večina vrstnikov ob omembi te poslastice niti ne ve, kam merim! »Kakšne tople kumare? A pogrete kumare, torej?« Resnici na ljubo je izraz malce nenavaden, saj določa samo to, da so kumare tople in torej ne hladne, hkrati pa seveda pomislimo, da je vsaka jed ali zelenjava lahko topla, če jo pač pogrejemo. No, tople kumare so izraz za določeno kulinarično specialiteto – zame osebno pa še en presežek poletnega jedilnika! Stvar je nadvse preprosta: v lonec zmečemo nekaj narezanega in olupljenega krompirja ter naribane kumare v razmerju približno pol – pol. Zalijemo z malo vode, posolimo, začinimo (lovor, česen, poper in rožmarin) ter potem ko je krompir kuhan, pretlačimo z ročnim mečkalnikom za pire. Nazadnje malce zabelimo z ocvirki, zaseko, čebulo ali prežganjem ter postrežemo kot jed na žlico. Obstaja več različic, vendar tale zgoraj opisana zagotovo opravičuje svoj sloves lahke, aromatične ter preproste jedi za poletne dni. Dober tek!
Špela Verovšek V počitniškem času kislih kumaric je zrelih največ svežih kumar! (fotografije: shutterstock) Solata iz kumar je okusna in osvežilna jed za poletje, kaka rezina v sendviču pa takoj izboljša njegovo sočnost. Blagodejni učinki izvlečkov kumar na kožo so že dolgo poznana skrivnost najlepših! Užitki