V svojih člankih iz lastne izkušnje in prepričanja priporočam vegetarijansko hrano, nagovarjam (tudi sebe) k veganskemu stilu in se zavzemam za zdravo in ekološko pridelavo. Moja ekonaravnanost je brezmejna, to v mojem primeru pomeni, da si ne postavljam nobenih mej. Svojo naravnanost upoštevam, kolikor jo lahko, ne da bi se počutila ujeta v lastna pravila. Pravkar sem z veseljem pojedla masleni rogljiček (maslo, jajca, bela moka, konzervansi?, bel sladkor), ampak pride trenutek, ko si ga zraven kave prav zaželim. V povprečju se mi kaj takega zgodi enkrat na mesec. Sploh se ne opravičujem, ampak nikakor ne bi mogla tega ponavljati vsak dan. Mislim, da bi se mi tudi telo uprlo. Ker sem želela še malo posedeti v lokalu s pogledom na sončno ulico, sem naročila še čaj. Kakšen se dobi, sem vprašala. Prijazen natakar našteva vse mogoče. Uau, lepa izbira, imate morda tudi ekološkega? To ga zmede. Kakšnega, prosim? Ponovim svoje želje. Ne, tega pa nimajo, pravi, vsi čaji so v vrečkah. Malo sem žalostna ob tem. Ne toliko, ker ga nimajo, ampak predvsem zato, ker fant nima pojma o tem, kaj pomeni ekološki čaj, to me žalosti. Lokal je simpatičen, v središču Ljubljane in ima precej obiska. Odrečem se komentarju in naročim metin čaj.
Pravično plačan čaj
Odličen je, meta ne raste na plantažah in prav gotovo je z njo vse v redu. Sploh pa ne gre za to. Z nakupom ekološkega čaja ne koristiš le svojemu zdravju, ampak podpiraš določeno prepričanje, življenjski slog, vizijo spoštljivega odnosa do narave in, ne nazadnje, tudi ljudi, ki se s tem profesionalno ukvarjajo. Meta, recimo, raste za vsakim plotom. Vsi, ki imajo svoj vrt, se bodo strinjali, da je ena izmed najbolj trdovratnih rastlin. Ko se enkrat zasadi, jo težko spraviš z grede. Zakaj torej v tem lokalu ne prodajajo ekološkega metinega čaja, ki je pridelan v Sloveniji? Morda gre res za obupne predpise, ki bi od lastnikov lokala zahtevali ne-vem-kakšne papirje, morda pa je le lenoba kriva za to, da se nam ne ljubi ukvarjati z ničimer več iz resničnega sveta. Lepo naročiš škatlice s filter vrečkami pa konec, itak nihče ne sprašuje po ekočajih. Dejstvo je, da smo kupci največji moderatorji ponudbe. Prav zato povsod sprašujem, ali imajo žitno kavo (ljubi bog, kaj bi ta rada?), riževo mleko, vege sendvič ali kaj ekološkega. Ko nas bo več takšnih, ki želimo nekaj, česar nimajo v ponudbi, se morda kaj premakne. Moj prispevek bo procentualno sicer majhen, ker imam status zapečkarice in malo hodim po lokalih, ampak zrno na zrno pa je pogača, pravi naš pregovor. Da ne bi bilo občutka, kako samo kritiziram, moram povedati, da imam tudi lepe izkušnje. Sredi nakupovalnega centra, o katerih imam zelo slabo mnenje, so mi postregli z zelenim čajem z ekocertifikatom in nalepko, ki zagotavlja, da so bili pridelovalci, obiralci in drugi za svoje delo pravično plačani (fair trade).
Natakarica je bila videti vsa zadovoljna, da sem ga naročila. Povedala je, da imajo tudi domač jabolčni sok in da je res zelo okusen. Potem sva poklepetali o tem, ali je nekoliko višja cena razlog, da ga tako redko naročajo, pa je samo odmahnila z roko. Kje pa, lahko si mislim, kakšna je njena plača, ampak če ne bo imela za ekološko pridelan sok, bo pač pila vodo. Upa le, da bo iz pipe tekla užitna voda. Bo, se obe strinjava, če bo svet šel v ekosmer, drugače pa ne. Lepo sva poklepetali in se prisrčno poslovili. Tako se dan odvije in zgodba napiše.
- Ajdova kaša z brokolijem
Za 4 osebe pripravimo 30 dag ajdove kaše (slovenskega izvora), večjo čebulo, oljčno olje, začimbe (koriander in kumino v prahu, sproti mlet poper, sol), 20 dag rdeče leče, brokoli in šopek peteršilja (ni nujno). Nasekljano čebulo popražimo na oljčnem olju, da postekleni. Dodamo kašo, dobro oprano lečo, začimbe in zalijemo s toliko vode, da sega za en prst nad kašo. Brokoli razdelimo na manjše cvetove. Kocen olupimo, narežemo na kocke in takoj stresemo v lonec h kaši. Ko je napol kuhana (po približno desetih minutah), dodamo še preostali brokoli in lonec pokrijemo, da se cvetovi kuhajo v sopari. Morda bo treba vseeno priliti malo vroče vode, toliko, da je nekaj tekočine na dnu lonca. Ko je kaša kuhana, lahko potresemo z drobno nasekljanim peteršiljem.