OKUS TEDNA

Blažič: sauvignonasse 2010

Objavljeno 04. julij 2012 20.20 | Posodobljeno 04. julij 2012 20.21 | Piše: Jože Splichal

K Blažičevemu sauvignonassu s Plešivega v Brdih so v gostilni Mahorčič v Rodiku postregli z mariniranim telečjim jezikom na solati in šparglji.

H karakternemu sauvignonassu letnik 2010 iz kleti Blažičevih s Plešivega so pri Mahorčiču v Rodiku postregli z mariniranim telečjim jezikom na solati (foto: Dean Dubokovič).

Kaj naj zdaj s tem nesrečnim furlanskim tokajem, ki zaradi čisto drugega vina, madžarskega tokaja, ne sme več nositi svojega imena? Poskušal je biti zdaj točaj, zdaj kaj drugega, najbolj pogosto ga skrijejo pod katero pesniško ime in še najraje v zvrsti; saj: kako ga bo pivec, ki ga išče, na vinski karti našel pod sauvignonassom?

Pri Blažičevih, ki so doma na Plešivem v Brdih, pa vztrajajo tudi pri novem poimenovanju za ta tokaj. Na kmetiji je na prvem mestu do narave prijazno pridelovanje grozdja in vina. V Brdih imajo na meji med Slovenijo in Italijo sedem hektarjev vinogradov – na obeh straneh (nekdanje) meje; trte so stare do 45 let, ob ugodnih razmerah pridelajo do 20.000 litrov vina na leto. imagePonosni so na avtohtoni sorti rebulo in sauvignonasse, ki so ju prvič ustekleničili leta 1993. Tradicija se torej nadaljuje. Njihov sauvignonasse letnik 2010 ima 13 odstotkov alkohola: karakterno vino.


H kozarcu Blažičevega sauvignonassa so v gostilni Mahorčič v Rodiku, ki je znana predvsem po tem, da se trudi na sodoben način predstaviti tradicionalne kraške in brkinske jedi, v izdihljajih špargljev ponudili osvežilno solato. Ksenija Mahorčič je pripravila mariniran telečji jezik na solati z divjimi šparglji, beluši in hrenovim sladoledom, solato pa je zabelila s špargljevo omako in nadrobljenimi lešniki.

Deli s prijatelji