PIKANTNO

Bistvo piknika je dober žar

Objavljeno 22. junij 2017 13.40 | Posodobljeno 22. junij 2017 13.57 | Piše: Alenka Kociper

Če mesarju zaupamo, kupimo meso že začinjeno, če bi radi nekaj posebnega, ga večer prej mariniramo sami.

Čas je za druženje!

Osnova klasičnega piknika je meso. Pri preverjenem mesarju kupimo vse od kotletov do perutničk in čevapčičev. Če mu zaupamo, kupimo že začinjeno, če bi radi kaj posebnega, mariniramo sami. Za celodnevno druženje bo dovolj do pol kilograma mesa na osebo. Pečemo ga sproti, da bo stalno sveže na krožniku. Osrednjo vlogo povprečnega piknika večinoma odigrajo meso in mesni izdelki v mnogo različicah, ki zadovoljijo še tako posebne okuse zbrane družbe. Kot priloge ponudimo različne vrste surove in popečene zelenjave, omake in namaze.

Za otroke hrenovke, za moške pa pikantno
Katero meso in koliko je odvisno od gostov, ki jih pričakujemo. Vedeti moramo, koliko bo otrok, koliko žensk in moških, saj se njihovi okusi precej razlikujejo. Otroci pa tudi ženske običajno niso navdušeni nad zelo pikantnimi jedmi, zato naj bo meso temu primerno začinjeno. Moški imajo radi jedi, ki malček zažgejo po grlu, torej za njih kupimo pikantne klobase, medtem ko bodo otroci raje segli po hrenovkah. Izbira naj bo v vsakem primeru široka, stalnica so ražnjiči oziroma različna nabodala, čevapčiči ali pleskavice in kotleti. Tudi piščančje meso je priljubljeno, zlasti perutničke in bedra, ne pozabimo na že omenjene različne klobase za žar. V večini mesnic lahko kupimo že marinirano meso, ki pa je, resnici na ljubo, za marsikoga preveč začinjeno in zlasti preslano. Izkušeni se tako priprave mesa lotijo kar sami. Receptov je toliko, kolikor je žar mojstrov, nekateri prisegajo zgolj na sol, poper in svež česen, drugi se poigravajo z najrazličnejšimi okusi, od čilijevo pikantnih do medeno sladkastih. Perutničke mnogi pred peko zgolj posolijo, medtem ko jih drugi vsaj eno uro marinirajo v mešanici različnih začimb. Marinada je mešanica začimb v olju, s katero meso dobro prepojimo. Lahko pa pripravimo suho začimbno mešanico, ki jo vtremo v meso, lahko bi rekli, da gre za suho marinado.

Pol kile bo dovolj za ves dan
Mojstri sicer priporočajo, da se meso začini že večer, preden ga bomo pekli, saj bo tako imelo polnejši okus. Počiva naj v marinadi v hladilniku. Preden se odločimo za različne marinade, vendarle preverimo, katere okuse imajo gostje najraje. Pred nakupom premislimo tudi o količinah. Izkušeni pravijo, da je dovolj do pol kilograma mesa na osebo, seveda je odvisno, ali bomo imeli zgolj kosilo ali večerjo, ali se bo peklo in jedlo več ur. Pomembno je tudi, koliko prilog bomo ponudili, izkušnje namreč kažejo, da zelenjavne priloge in omake tudi zagrizenim mesojedcem zelo teknejo. Če bo piknik trajal dlje časa, torej več obrokov, meso in priloge vedno pečemo sproti, da bo vseskozi sveže na mizi.

Pikantna marinada

  • 1 dl olja (najbolje oljčnega),
  • 4–5 strokov stisnjenega česna,
  • sok ene limone,
  • 1 žlička mlete sladke paprike,
  • 2 žlici gorčice in malo gorčičnih semen,
  • malo čilija.

Vse sestavine zmešamo. Meso zložimo v posodo ali še bolje v plastično vrečko in dobro premešamo z marinado. V hladilniku pustimo čez noč.

 

Deli s prijatelji