OKUSI SLOVENIJE

Bazilika, Ljubljana

Objavljeno 20. maj 2013 13.50 | Posodobljeno 20. maj 2013 13.51 | Piše: Jože Splichal

Bistro Bazilika v Ljubljani se vsak dan ustvarja iz ljubezni in strasti do zdrave hrane, izbirajo sezonske in, če je možno, ekološke sestavine; sreda je veganska.

Darja Končarevič poskrbi, da imajo v bistroju Bazilika vedno lepo izbiro sladic, tudi presnih (foto: Hana Splichal).

Decembra lani so sredi Ljubljane, na Prešernovi, odprli bistro Bazilika. Lokal pritegne s premišljeno izbranim ambientom, ki kljub zračnosti velikega odprtega prostora na vogalu ulice ponuja prijetno zavetje domačnosti. K prijetnemu vzdušju prispeva dnevni meni: vsak dan sami spečejo sveže sladke in slane pite, skuhajo juhico, naredijo slastne sendviče in pripravijo sveže solate, povrhu tega pa imajo še lepo izbiro sladic, tudi presnih. Nobenega pogrevanja, umetnih dodatkov, arom, zgoščevalcev. Bistro Bazilika se vsak dan znova ustvarja iz ljubezni in skoraj že strasti do zdrave hrane, zato izbirajo sezonske, lokalne in, če je le možno, tudi ekološke sestavine.

Lokal vsak dan spreminja dnevni meni. Trenutno so srede veganske, zaradi velikega povpraševanja po jedeh brez živalskih sestavin pa v Baziliki že razmišljajo, da bi določili še en veganski dan.

V restavraciji smo takoj opazili všečne slane pite z bučkami in porom in to jed izbrali kot prvo. Lastnica Darja Končarevič ima najraje špargljevo s parmezanom, vedno pa je v ponudbi najbolj prodajana pita s špinačo, pinjolami in sirom feta. Kosilo smo nadaljevali s čičerkino juho, ki so jo postregli v keramičnih jušnih skledicah, dekorirana pa je bila z vejico rožmarina in limonovim ostružkom. Okusi teh začimb se pojavijo tudi na žlici, kjer se prepletejo s kuminom, čebulo, česnom in zeleno, prepraženimi na oljčnem olju. Kremno juho so zgostili z jabolkom. Limonov sok in naribana lupinica dodata juhi osvežilen odtenek.

Bistro Bazilika se vsak dan znova ustvarja iz ljubezni in skoraj že strasti do zdrave hrane, zato izbirajo sezonske, lokalne in, če je le možno, tudi ekološke sestavine.

Bazilikine juhe so vedno veganske, zato v njih ni smetane ali masla, morda še bolj zanimiv pa je podatek, da so tudi brezglutenske. Namesto z moko juhe zgostijo s krompirjem, še večkrat pa z jabolkom. Naslednji krožnik, ki je prišel iz kuhinje, je bil sestavljen iz sladkega krompirja, pečenega v pečici, in mladega stročjega fižola. Sladek krompir z lupino vred spečejo v pečici. Zavijejo ga v folijo, pokapljajo z oljčnim oljem in odišavijo z rožmarinom. Vroč krompir razpolovijo na krožniku in napolnijo s presnim pestom iz mlade špinače, avokada in česna. Sestavine zdrobijo v možnarju, da ohranijo njihovo strukturo. Stročji fižol dopolnijo s prelivom iz sezamovega olja, limonovega soka in agavinega sirupa. Vegansko jed zaokrožijo popražena semena sezama. K tej jedi so svetovali Štekarjev sivi pinot letnik 2011. Za desert smo izbrali jagodni cheese cake, čeprav nas je vabila vsaj še čokoladna pita z ricoto in pomarančami. Lastnica Darja Končarevič bi k nežni sladici svetovala kozarec prosecca.

Dobro je vedeti

  • Bistro Bazilika
  • Darja Končarevič
  • Prešernova 15
  • Ljubljana
  • tel.: 00386 (0)1 244 62 75
  • e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: Od ponedeljka do petka od 7. do 23. ure, sobota, nedelja in prazniki zaprto
  • sedeži: 32 in 12 pred restavracijo
  • kosilo: Od 6,90 do 9,50 evra; predstavljen meni 13,30 evra, brez vina
  • vinska klet: v ponudbi imajo 12 etiket
  • kreditne kartice: vse
Deli s prijatelji