RECEPT

Bananine tortice

Objavljeno 13. maj 2015 21.30 | Posodobljeno 13. maj 2015 21.30 | Piše: Beba Splichal

Predstavljamo enostaven recept za slastno sladico.

Foto: Hana Splichal

Kovinski obodi za tortice so podobni večjim obodom, ki sestavljajo model za pečenje biskvita, le da ti nimajo dna. Njihova naloga je, da obdržijo obliko tistega, kar zlagamo vanje. Po navadi so premični in imajo možnost, da poljubno nastavimo njihov premer. 

Pripravimo, preden začnemo:

4 manjše kovinske obode za tortice ali 4 kozarce.

Sestavine

Testo:

  • 250 g ohlajenega čokoladnega biskvita
  • 2 veliki zreli banani
  • 400 ml kokosovega mleka
  • 80 g rjavega trsnega sladkorja
  • žlica agavinega sirupa
  • ščepec soli
  • četrt žličke guar guma
  • 60 g temne čokolade
  • vanilja v prahu
  • 150 g temne čokolade 

Kako se lotimo?

1. Najprej pripravimo kokosovo kremo. V kozici zavremo kokosovo mleko, sladkor, agavin sirup, sol in guar gum. Na srednji temperaturi kuhamo in mešamo dobrih 10 minut oziroma toliko časa, da povremo tekočino na 300 ml. Dodamo 60 gramov nalomljene čokolade in vaniljo ter pustimo stati 10 minut. Z metlico močno premešamo, da dobimo gladko kremo. Pustimo, da se ohladi.

2. Kovinske obode postavimo na servirne krožničke. Če obodov nimamo, lahko torto sestavimo in ponudimo tudi v širšem steklenem kozarcu. Čokoladni biskvit s prsti zdrobimo na koščke. Nadrobljen biskvit razdelimo med štiri obode in jih s prsti močno potlačimo, da dobimo trdno dno.

3. Po biskvitu razporedimo rezine banane. Prelijemo z ohlajeno kokosovo kremo in postavimo za dobro uro v hladilnik.

4. Nad soparo stopimo čokolado. Še toplo polijemo po kokosovi kremi in z žličko razmažemo, tako da popolnoma pokrije površino. Plast čokolade naj bo čim tanjša. Tortice znova pustimo v hladilniku dobro uro, nato pa z nožem rahlo pritisnemo ob robu, da čokoladni pokrovček odstopi od oboda. Okrasimo s čokoladnimi ostružki. Preden tortice ponudimo, naj bodo nekaj časa na sobni temperaturi, tako bodo bolj okusne, kot če jih vzamemo naravnost iz hladilnika.

Deli s prijatelji