RECEPTI

Aromatična eksotika iz Indije

Objavljeno 03. marec 2015 14.40 | Posodobljeno 03. marec 2015 14.42 | Piše: Petra Godeša

Jedi Indije Koromandije.

Piščančja korma.

Za pripravo indijskih jedi v nasprotju s pričakovanji ni treba biti mojster vzhodnjaške kuhinje. Vse, kar potrebujemo, je nekaj začimb, ki jih vedno laže dobimo tudi v Sloveniji, in prava navodila. Tri enostavne recepte nam je zaupal Ziaudin Ahmed, chef nove indijske restavracije Curry Life Figovec v Ljubljani. Piščančja korma in mirč panir se odlično ujemata z grahovim pulaom, tega pa lahko nadomestimo tudi z nekvašenim indijskim kruhom, imenovanim naan.

PIŠČANČJA KORMA

  • 250 g piščanca
  • 20 g fino mlete kokosove moke
  • 20 g mandljeve moke
  • 1 zeleni čili
  • 2 čebuli
  • 4 stroki česna
  • 20 g naribanega svežega ingverja
  • 250 g masla
  • 30 ml smetane za kuhanje
  • četrtina čajne žličke kurkume
  • četrtina čajne žličke zdrobljenih semen koriandra
  • sladkor in sol po okusu


Čebulo zavremo skupaj s čilijem, kurkumo in koriandrom. Ko se čebula zmehča, jo dobro pretlačimo v gladko pasto.
Ingver in česen premešamo v mešalniku ter dodamo malo olja, da dobimo pasto.
V ponvi segrejemo maslo in dodamo ingverjevo pasto s česnom, pomešamo ter dodamo še piščanca. Posolimo in kuhamo do mehkega.
Malo pred koncem dodamo čebulno pasto, mandljevo in kokosovo moko ter sladkor in sol.
Ko je piščanec mehak, dodamo smetano in kuhamo še eno minuto. Po želji dodatno začinimo.

MIRČ PANIR

  • 1 paprika, narezana na kocke
  • 250 g indijskega sira, mocarele ali tofuja
  • 3 zeleni čiliji
  • 2 čebuli
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • 150 g masla
  • četrtina čajne žličke zmletega kumina (ne kumine!)
  • polovica čajne žličke ingverjeve paste s česnom
  • ščepec kurkume
  • sladkor in sol po okusu


Za čebulno in čilijevo pasto uporabimo enak postopek kot pri piščančji kormi.
V ponvi na maslu popražimo kumin, pasto iz ingverja in česna (znova enak postopek priprave kot pri piščančji kormi) in dobro premešamo.
Dodamo kurkumo, dva zelena čilija in kocke paprike.
Po eni minuti pridamo čebulno pasto in postopoma dodajamo na koščke narezan sir.
Sladkamo in solimo po okusu, prilijemo smetano in kuhamo še eno minuto.
Preverimo, ali je začimb dovolj.

GRAHOV PULAO

  • skodelica riža basmati
  • 1 nasekljana čebula
  • 10 g zelenega graha
  • 2 čajni žlički olja
  • 50 g masla
  • čajna žlička ingverjeve paste s česnom
  • čajna žlička soli
  • 2 lovorjeva lista
  • ščepec cimeta
  • 3 potolčena semena kardamoma (toliko, da lupina poči)
  • 2 nageljnovi žbici

Riž za 20 minut namočimo v vodi in ga tik pred uporabo odcedimo.
V ponvi segrejemo olje in dodamo lovorjeva lističa, kardamom, cimet in nageljnovi žbici. Nekaj minut pražimo, da začimbe spustijo arome.
Vmešamo še čebulo in počakamo, da porjavi. Dodamo ingverjevo pasto s česnom in segrevamo še minuto.
Dolijemo skodelico vode in pol, posolimo in ponev pokrijemo.
Ko voda zavre, vsujemo riž in premešamo. Pokrijemo in zmanjšamo ogenj.
Čez minuto dodamo grah in maslo ter znova premešamo. Pokrito kuhamo 15 minut oziroma toliko časa, da voda izgine.
Enako lahko pripravimo riž s koruzo, stročjim fižolom ali drugo zelenjavo.

PANIR ALI INDIJSKI SIR

Mleko zavremo, nato ga odstavimo in vanj vmešamo sok dveh limon ali jogurt. Ponovno segrejemo in ves čas mešamo, dokler se mešanica ne loči na grudice sira in prozorno tekočino, sirotko. To odcedimo in sir precedimo skozi gazo, nato gazo zavežemo in sir za več ur obtežimo, da se strdi. Tako pripravljenega lahko cvremo, mariniramo in po želji dodajamo indijskim jedem.

Deli s prijatelji