NEKAJ SLADKEGA

Arabski sladki hlebčki

Objavljeno 29. april 2014 15.30 | Posodobljeno 29. april 2014 15.30 | Piše: Beba Splichal

Pripravimo, preden začnemo: pekač, obložen s papirjem za peko.

Foto: Beba Splichal

Sestavine

Testo:

  • poravnana žlička suhega kvasa
  • 100 ml vode
  • 100 g bele pšenične moke
  • 100 g polnozrnate pšenične moke
  • 3 žlice sladkorja
  • ščep soli
  • pol žličke kurkume
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 50 ml vode

Nadev:

  • 10 datljev
  • banana 

Kako se lotimo?

1. Najprej naredimo kvasni nastavek. V skledici zmešamo suhi kvas in 100 ml tople vode. Pustimo stati 10 minut, da se mešanica rahlo speni.

2. V večjo skledo stresemo obe vrsti moke, sladkor, sol in kurkumo. Dobro premešamo in dodamo olje, kvasni nastavek in preostalo vodo. Z dlanmi oblikujemo testo in ga mesimo pet minut, da postane elastično in svetleče. Postavimo ga nazaj v skledo, pokrijemo s čisto krpo in pustimo, da vzhaja eno uro.

3. Datlje prelijemo z vročo vodo in pustimo stati deset minut. Potem jih odcedimo in narežemo na tanke kolutke.

4. Testo še enkrat premesimo, razvaljamo in izrežemo dvajset krogov. Za to lahko uporabimo večji okrogel kovinski modelček kot za krofe ali pa kar kozarec. Deset krogov položimo na pripravljen pekač.

5. Na njih nadevamo narezane datlje in po dva kolobarčka banane. Pokrijemo z drugim krogom in rahlo pritisnemo ob robovih. Pečico segrejemo na 50 stopinj in vzhajamo hlebčke petnajst minut. Nato povečamo temperaturo na 200 stopinj in pečemo dvajset minut oziroma tako dolgo, da dobijo lepo zlato rjavo barvo.


Datlji rastejo na datljevcu, palmi, ki za rast potrebuje suho in vroče podnebje. Na enem drevesu jih zraste okoli tisoč vsako leto. Najprej so zelene barve, ko dozorijo, pa postanejo rjavo rdeči. Pri nas največkrat prodajajo suhe. Najbolj cenjena sorta so datlji medjool, ki so zelo mehki in sladki. So odlično nadomestilo sladkorju, saj vsebujejo zelo malo praznih kalorij in veliko magnezija, fosforja, kalija, železa in vitamina B. 
 

 

Deli s prijatelji