OKUSI NA TUJEM

Apetit City, Zagreb

Objavljeno 04. april 2016 13.44 | Posodobljeno 01. april 2016 19.14 | Piše: Okusojedci

Vse, kar strežejo, je brezpogojno sveže, sploh ribe, ki jih redno dostavljajo iz Dalmacije.

Filozofija dobre kuhinje se vrti okrog osnovnih kakovostnih sestavin, kot so denimo res sveža riba, dober kos mesa, oljčno olje, odlična zelenjava in solata. Sanja Cabalier je po vrnitvi z Dunaja, kjer je v vrhunski ribji restavraciji Kornat, ki jo vodijo njeni starši, spoznavala, da se prej ali slej vse vrača h koreninam, v središču Zagreba pred petimi leti odprla svoj lokal. Hitro se ga je prijel sloves trendovske restavracije in zagrebška smetana ga je uvrstila na seznam lokalov, v katerih se je treba obvezno pokazati, pa naj gre za poslovna kosila ali sproščena večerna prijateljska druženja. Tudi prijeten ambient, ki diha v sproščenih, modernih tonih, s skrbno izbranimi detajli poskrbi, da se gostje v njem dobro počutijo. Ker je vse, kar strežejo, brezpogojno sveže, sploh ribe, ki jih dostavljajo iz Dalmacije, pa se k njim tudi radi vračajo.

Penina meneghetti classic 2002 iz chardonnayja in belega pinota z istoimenskega posestva v hrvaški Istri nam je z drobnimi mehurčki in s čudovitimi citrusnimi in sadnimi aromami odprla apetit. Karpačo orade z istrskim tartufom je bil prava poslastica za ljubitelje čistih okusov morja. Kanček tartufa krožnika ni povozil, ampak je mineralno-sladni igrivosti dodal resnost in težo. Ker karpača niso pokapljali z limonovim sokom, da ta ne bi »skuhal« ribe, je vrhunski rizling nemške kleti Dr. Loosen, letnik 2013, dodal aromatičnost in kislino. Z aromami agrumov, mineralnostjo in dolgim pookusom je poskrbel za čisto simfonijo. Terino gosjih jeter so povaljali v mrvice čajnih piškotov in jo postregli z domačim bogatim sladkim kruhom z oreščki. Sladko-slani okusi so bili odlični, bučni konfit s slivami pa se nam je v tej kombinaciji zdel odveč.

Pošip stina, 2014, z Brača nas je presenetil z bogatim in kompleksnim okusom, polnim, a obenem prijetne svežine. Ravno zato je dobro pariral solati iz hobotnice s češnjevcem in bučkami. Okusi so bili skladni, hobotnica mehka, nekoliko pa nas je presenetilo, ker so jo na krožnik nagrmadili brez občutka za prezentacijo. Ker je bil Apetit City že večkrat uvrščen med najboljše hrvaške restavracije, nedvomno znajo bolje.

Celemu brancinu iz pečice smo zaploskali že, ko je prišel na mizo. Ko smo odrezali prvi sočni košček z zlato rumeno zapečeno kožo, je pristni okus morja potrdil, da res vedo, kako se streže ribam. Zraven se je prilegel sivi pinot Marjana Simčiča, 2014, polnega telesa, mehkih cvetnih in sadnih not s kančkom grenkobe.


image


  • vrsta ponudbe: restavracija
  • hrana, vino 8
  • postrežba 8
  • cena/kakovost 8
  • vtis skupaj 8

Od račjih prsi z glazirano hruško smo veliko pričakovali, a je bila najboljša krompirjeva rolica iz vlečenega testa, saj so bile prsi pretrde. Očitno so jih popekli na premočnem ognju in jih izsušili. Vtis je popravil Meneghettijev merlot, 2014, usklajeno vino sadnih arom, predvsem smo začutili aromo slive in robide s kančkom črnega popra in čokolade, mehkih taninov in lepega sadnega pookusa.

Jogurtov mousse z malinino omako so servirali na granatnem jabolku. Lahkotno in osvežilno, le nekoliko nas je zmotila dekoracija na krožniku, saj nam je premočna koncentracija balzamičnega kisa šla v nos. Za vse čokoholike pa je prava izbira njihova prepoznavna čokoladna torta, ki je zaradi pregrešne čokoladne opojnosti težka artiljerija med sladicami.

Jedilnik je precej minimalističen, a skrbno izbran s poudarkom na moderni mediteranski kuhinji. A na njem najdemo dunajski zrezek, ki je med gosti pravi hit, tako kot tudi ribja juha po receptu Sanjine mame. Vinska karta je prav tako sestavljena za sladokusce, na njej so v svetovni družbi tudi Slovenci, v sklopu restavracije pa sta še vinski bar in zanimiva trgovinica z vini, gini, začimbami, olji...
 

Dobro je vedeti

  • Apetit City Restaurant & Bar
  • Sanja Cabalier, Masarykova 18 (Obrtnički prolaz 7), 10 000 Zagreb
  • Tel.: +385 1 48 11 077
  • Splet: www.apetit.hr
  • E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Urnik: od ponedeljska do četrtka od 10. do 24. ure, ob petkih in sobotah od 10. do 2. ure, ob nedeljah pa od 11. do 18. ure.
  • Degustacijski meni: med tednom za časa kosila ponujajo trihodni meni za 100 kun (dobrih 13 evrov).
  • vinska klet: 220 etiket.
Deli s prijatelji