Pred letom in pol je nadvse zgovorni Andrej Belovič na pokriti tržnici ljubljanskega nakupovalnega središča BTC odprl restavracijo. Tako, v kateri ne manjka jedi na žlico, v kateri stavi na lokalne in sezonske sestavine in v njej diši po jedeh, kakršne so kuhale naše babice. »Obožujem tradicionalne recepte. Doma imam kuharsko knjigo, staro več kot sto let,« je navdih za marsikatero jed razkril Andrej Belovič, po poklicu kuhar. Ker je regrat v teh dneh prav prikupno pogledal iz zemlje, je sogovornik pred bralke in bralce Okusov postavil recept za regratovo solato s toplo omako, ki je v Restavraciji Škrnic'lj že nekaj časa pravi hit.
Za 1 osebo:
dobri dve pesti večkrat opranega regrata
dve trdo kuhani jajci
Za omako:
en kuhan krompir
kockice zapečene slanine
košček na tanjše rezine narezanega pora
nekaj žlic jabolčnega kisa
nekoliko jabolčnega soka (po okusu)
čisto malo balzamičnega kisa
malo medu
olje
nekaj vejic peteršilja
sol, poper
Regrat, nabran na čistem travniku, dobro operemo.
Postavimo ga v dovolj veliko skledo. Nanj razporedimo dve trdo kuhani jajci, narezani na rezine.
Čez prelijemo toplo omako. To pripravimo tako, da krompir olupimo in skuhamo. »Izberemo krompir, ki skuhan postane bolj kašast,« namigne kuhar tega tedna. Medtem ko se kuha, v ponvici prepražimo slanino, narezano na kockice. Ko je kuhan, po potrebi odlijemo del vode, nekaj pa naj je vsekakor ostane v posodi. Zdaj h krompirju vsujemo popečeno slanino in por. Kuhamo nekaj časa, morda kakih deset minut, pri čemer pazimo, da bo por ostal še nekoliko čvrst. Nato dodamo olje, kis, jabolčni sok in nekoliko medu. Dodamo nasekljane peteršiljeve liste. Solimo, popramo in omako dobro premešamo.