KUHAR TEDNA

Andrej Belovič: regrat s toplo omako

Objavljeno 10. april 2016 15.30 | Posodobljeno 10. april 2016 15.30 | Piše: Špela Ankele
Ključne besede: Andrej Belovič

Proteinske sestavine dodajajo tej solati težo, zato bo sadno belo vino polnega telesa dober izbor; sommelierka Mira Šemić svetuje chardonnay ali viognier.

Foto: Špela Ankele

Pred letom in pol je nadvse zgovorni Andrej Belovič na pokriti tržnici ljubljanskega nakupovalnega središča BTC odprl restavracijo. Tako, v kateri ne manjka jedi na žlico, v kateri stavi na lokalne in sezonske sestavine in v njej diši po jedeh, kakršne so kuhale naše babice. »Obožujem tradicionalne recepte. Doma imam kuharsko knjigo, staro več kot sto let,« je navdih za marsikatero jed razkril Andrej Belovič, po poklicu kuhar. Ker je regrat v teh dneh prav prikupno pogledal iz zemlje, je sogovornik pred bralke in bralce Okusov postavil recept za regratovo solato s toplo omako, ki je v Restavraciji Škrnic'lj že nekaj časa pravi hit.

Za 1 osebo:


dobri dve pesti večkrat opranega regrata

dve trdo kuhani jajci

Za omako:

en kuhan krompir

kockice zapečene slanine

košček na tanjše rezine narezanega pora

nekaj žlic jabolčnega kisa

nekoliko jabolčnega soka (po okusu)

čisto malo balzamičnega kisa

malo medu

olje

nekaj vejic peteršilja

sol, poper


Regrat, nabran na čistem travniku, dobro operemo.

Postavimo ga v dovolj veliko skledo. Nanj razporedimo dve trdo kuhani jajci, narezani na rezine.

Čez prelijemo toplo omako. To pripravimo tako, da krompir olupimo in skuhamo. »Izberemo krompir, ki skuhan postane bolj kašast,« namigne kuhar tega tedna. Medtem ko se kuha, v ponvici prepražimo slanino, narezano na kockice. Ko je kuhan, po potrebi odlijemo del vode, nekaj pa naj je vsekakor ostane v posodi. Zdaj h krompirju vsujemo popečeno slanino in por. Kuhamo nekaj časa, morda kakih deset minut, pri čemer pazimo, da bo por ostal še nekoliko čvrst. Nato dodamo olje, kis, jabolčni sok in nekoliko medu. Dodamo nasekljane peteršiljeve liste. Solimo, popramo in omako dobro premešamo. 

Deli s prijatelji