Najprej pripravimo rikotino omako. Rikoto, pest parmezana in 3 dl mleka zmešamo skupaj. Vsebini dodamo sol po okusu in muškatni orešček.
Nadaljujemo s pripravo mesne omake. V ponvi najprej zlato rumeno popečemo mleto meso, ga odstavimo in na istem olju popražimo drobno narezano čebulo. Počakamo, da se spusti, in ji dodamo drobno narezan česen. Ko slednji zadiši, dodamo praženo mleto meso, paradižnikovo mezgo, sol in poper. Malce popražimo, nato prilijemo pelate. Omako osladkamo in jo kuhamo še nekaj minut do delne zgostitve. Vmešamo še baziliko in origano.
Priporočilo sommelierke: Ob lazanji se bo prileglo sadno, rdeče vino srednjega telesa, kot sta barbera in modri pinot. Za ljubitelje belega vina pa bo dobra izbira nebarikirani chardonnay prijetne svežine ali sivi pinot, svetuje sommelierka Mira Šemić. |
Špinačo in paradižnik narežemo na koščke. Naribano mocarelo zmešamo s preostalim naribanim parmezanom.
V pekač najprej dodamo nekaj žlic rikotine omake, tako da z njo pokrijemo dno. Čez omako zložimo eno plast nekuhanih testenin. Te pokrijemo s še eno plastjo rikotine omake, četrtino mesne omake, četrtino špinače in četrtino svežega paradižnika. Potresemo z malo sira in postopek ponovimo še trikrat. Zaključimo s slojem testenin, ki jih prelijemo s preostankom rikotine omake in potresemo s preostalim sirom. Ob rob prilijemo toliko mleka, da sega do vrha zadnjega sloja testenin.
Lazanjo položimo v segreto pečico na 220 stopinj Celzija za 25 minut, da se sir zlato rjavo zapeče. Takrat pekač pokrijemo z aluminijasto folijo in temperaturo znižamo na 180 stopinj Celzija. Lazanjo pečemo še nadaljnjih 30 ali 40 minut.
Malce jo ohladimo, nato pa razrežemo in postrežemo.
Mesna omaka | Preostalo: |
700 g mletega govejega mesa | 6 pesti naribane mocarele |
1 čebula | 300 gramov rikote |
1 strok česna | ščepec muškatnega oreščka |
500 do 700 ml mletih pelatov | 2 pesti naribanega parmezana |
ščepec bazilike in origana | 6 polnih pesti sveže mlade špinače |
sol in poper po okusu | 2 zrela sveža paradižnika |
čajna žlička sladkorja | 600 do 700 g testenin za lazanjo |
0,3 do 0,5 dl mleka |
Kuharica tedna Kuharice tega tedna niti ni treba predstavljati, saj njeno nasmejano lice bržkone poznate z malih zaslonov. In čeprav se je z njih že pred časom umaknila, to ne pomeni, da simpatična Kranjčanka počiva. Ravno nasprotno! Jedi, ki jih pridno fotografira njen mož Kristijan Žontar, redno objavlja na blogu Anina kuhinja. Pred kratkim je Ana, ki pričakuje drugega otroka, izdala tudi nov priročnik z več kot sto recepti, v katerem se je osredotočila na nosečnice in doječe mamice. »Knjiga je v kratkem času postala pravi hit,« zadovoljno pove kuharica tega tedna, ki je iz svoje najnovejše knjige za današnje Okuse izbrala prijetno barvit recept z italijanskim pridihom. |