IZBRANA

Ana Roš med naj kuharji sveta

Objavljeno 02. maj 2015 16.00 | Posodobljeno 02. maj 2015 16.06 | Piše: U. S.

Kobariška mojstrica je dosegla še en uspeh: združenje JRE jo je razglasilo za najbolj talentirano kuharico letošnjega leta; Roševa je tudi v družbi kuharjev, ki bodo julija zamenjali kuhinje.

Ana Roš, talentka leta Foto: Ljubo Vukelič

Tisti, ki dobro poznajo naj slovenske gostilne, dobro vedo, kako odlično kuhalnico vihti Ana Roš iz gostišča Hiša Franko v Starem selu pri Kobaridu. Njeno umetnost poznajo tudi (ali pa predvsem) zunaj slovenskih meja: lani, na primer, je kar mesec dni gostovala v restavraciji Ikarus, ki domuje v Hangarju 7 na salzburškem letališču in je v lasti multimilijarderskega šefa Red Bulla Dietricha Mateschitza in velja za eno najboljših v Avstriji. Tam poleg hišnega kuharskega mojstra Rolanda Trettla vsako leto gostuje 12 vrhunskih kuharjev od vsepovsod, tak čas lani je tam kuhala Roševa. Samo v vednost: v Ikarusu so doslej gostovali tako rekoč vsi naj kuharji, tudi slavni Rene Redzepi (Noma), Grant Achatz (Alinea) in bratje Roca (El Celler de Can Roca). Mimogrede: v Ikarusu je kuhala kot prva (in doslej še edina) ženska!

V tem tednu so strokovnjaki spet prepoznali talent Ane Roš in ga nagradili: po izboru prestižnega kulinaričnega združenja Jeunes Restaurateurs d'Europe je najbolj talentirana kuharica letošnjega leta! JRE je združenje mladih lastnikov restavracij Evrope, v katero je vključenih 350 restavracij iz 12 držav, tudi iz Slovenije.

In to še ni vse: Roševa, ki velja za eno najbolj zaželenih kuharic, se je znašla tudi v družbi 37 najboljših mojstrov sveta, ki bodo za en dan zamenjali kuhinje! Edinstveni kulinarični dogodek Grand Gelinaz! Shuffle bo 9. julija, ko bo vsak od 37 mojstrov prevzel novo identiteto, živel v domovanju svojega kolega in kuhal za njegovim štedilnikom. In da je vznemirjenje večje, organizatorji – skupina Gelinaz!, skupnost kuharskih mojstrov, zbranih okoli italijanskega kulinaričnega novinarja Andrea Petrinija – ne povedo, kdo bo zamenjal s kom. Kuharji to že vedo, lastniki vstopnic za ta imenitni dogodek – prek spleta jih bodo začeli prodajati 13. maja – pa bodo tik pred zdajci izvedeli, kam potujejo. Pri projektu sodelujejo kuharji iz 17 držav, največ, osem, je Američanov, šest je Francozov in štirje Italijani, med sodelujočimi so Redzepi, Mehmet Gurs (Mikla, Istanbul), Alain Ducasse (La Plaza Athenee, Pariz), Massimo Bottura (La Francescana, Modena), Andoni Luis Aduriz (Mugaritz, San Sebastian)... Zapišemo naj še, da je Roševa le ena od treh žensk pri ambiciozni menjavi!

Deli s prijatelji